Hlavní obsah
Rodina a děti

Nedivte se, že rodiče šoupnou do školky nemocné děti. Musí do práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Nemocné děti ve školce byly, jsou a budou. Samotnou mě to netěší, ale rodičům rozumím. Vždyť mnohdy nemají na vybranou. Výmluva? Nemyslím si.

Článek

Začarovaný kruh

Situaci s nemocnými dětmi umístěnými do školky moc dobře znám. Přestože na jedné straně naprosto chápu pohled autorky, která na toto téma napsala článek, na druhé straně se snažím vcítit i do rodičů, kteří dají nemocné děti do školního zařízení.

Když přivedu své dítě do školky a v šatně slyším silný kašel, který je většinou doplněn úsměvnou maminčinou hláškou: „Jejda, copak to předvádíš? Vždyť ještě ráno ti nic nebylo“, nemám z toho radost a lživá hláška maminky to nespraví.

Že mu ráno nic nebylo? To se mi nějak nezdá. Myslím si, že nemocné dítě se rodičům zrovna nehodí do krámu, ale zároveň nechtějí vypadat bezohledně před ostatními rodiči. Proto se nemoc snaží všemožně maskovat, jenže v tu dobu už je mi jasné, že to nebude dlouho trvat a bude nemocná půlka třídy.

Rodiče doma nemocné dítě většinou nenechají, protože musí jít do práce. Moc dobře si uvědomuji, že se tímto chováním dostáváme do začarovaného kruhu. Ale ruku na srdce. Kdo někdy nedal do školky dítě s rýmičkou?

Časté ošetřovačky nepotěší zaměstnavatele ani kolegy

Přesto, že rodiče mají nárok na ošetřovné, zaměstnavatele nepotěší, že jsou každou chvíli doma s nemocným dítětem a v nejhorším scénáři se mohou dočkat i výpovědi. Zaměstnavatel vás lidsky možná chápe, ale ať chcete, nebo ne, je to komplikace mimo jiné i pro kolegy, kterým na bedrech přistane vaše práce. Pokud jsou vaše absence časté, kolegové na vás budou možná i naštvaní. Každá práce neumožňuje home office a často je problém i s hlídáním.

Myslím si, že právě z výše uvedených důvodů vídáme ve školce nemocné děti. Pravdou je, že jsou i rodiče, kteří chtějí mít klid, přestože do práce nechodí. Tento případ považuji za bezohlednost a sobectví nejvyššího kalibru a tomuto přístupu nejsem nakloněna.

Stejně tak nechápu, když rodiče šoupnou do školky dítě s horečkou. Tato situace mi přijde dost za hranou už s ohledem na dítě, kterému není dobře, ve školce se jen trápí a zrovna v tomto případě by mu měl být dopřán větší klid než kdykoliv jindy.

Před nemocemi v zimním období neutečeme

Přestože díky nemocným dětem ve školce řešíme nepříjemnosti u vlastních nakažených dětí například s vleklým kašlem, je nereálné, abychom děti před nemocemi stoprocentně ochránili. Nesměli bychom chodit nikam a museli bychom být zavření doma, což asi moc dobře nejde.

Rodiče, kteří šoupnou děti do školky s rýmou, se snažím pochopit z lidského hlediska. Ve školce bych tolerovala rýmičku, ale vážnější nemoci s teplotou už ne. V těchto případech by mělo jít vážně vše stranou a rodič má zůstat s dítětem doma než se zotaví.

Anketa

Odvedli jste někdy do školky nachlazené dítě?
Ano.
58,7 %
Ne.
35,5 %
Nemám dítě.
4,5 %
Jiná odpověď.
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4734 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz