Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Mořský ďas: Podivný zabiják mořských hlubin, jehož páření je stejně děsivé jako jeho vzhled

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Meocrisis , CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Mořský ďas žije v temnotě hlubin moří a oceánů, kde jediným zdrojem světla je on sám. Svými ostrými zuby neloví jen svou kořist, ale samci se také během páření zakusují do samiček, se kterými mohou srůst v jedno tělo.

Článek

Děsivá paryba, která obývá temné hlubiny moří a oceánů

Přezdívá se mu živá fosilie kvůli jeho vzhledu, který zůstává stejný po miliony let. Řeč je o mořském ďasu - parybě s prazvláštním vzhledem, která se dožívá až 24 let a dorůstá průměrně do délky 1 metru (výjimečně i 2 metrů) a 40 až 50 kilogramů. Tento masožravý tvor vypadá na první pohled děsivě a není tak divu, že si vysloužil i přezdívky jako třeba mořský démon. Ďasové mají obrovskou hlavu, širokou tlamu a placaté tělo. Mají ostré dlouhé zuby, které vypadají jako tesáky a směřují dovnitř tlamy. Svoji čelist dokážou roztáhnout tak, že mohou spořádat až dvojnásobně velikou kořist, než jsou oni sami. Světélko, kterým lákají svoji kořist, je tvořeno bioluminiscenčními bakteriemi, které v nich žijí, a je umístěno na prvním hřbetu hřbetní ploutve, která časem vytvoří převis nad jejich tělem. Tento světelný prut pak umí ďasové ovládat pomocí svalů a hýbat s ním, jak potřebují. Zároveň mají ze svalů vytvořenou klapku, kterou mohou své světlo kdykoliv skrýt. Jejich zbarvení zdařile kopíruje okolí, což jim umožňuje dokonalé maskování, díky kterému mohou překvapit svoji kořist.

Děsivý rituál páření

Způsob, jakým se mořský ďas páří, je stejně děsivý, jako je jeho vzhled. Vzhledem k temnotě, která v hlubinách oceánů panuje, si musí samec mořského ďasa vystačit s čichem. Ten je natolik dokonalý, že jím může vyčmuchat svoji budoucí družku i na velkou vzdálenost. Když ji pak konečně najde, nejspíš ze strachu, že už by jinou samičku nikdy nenašel, se jí zakousne do boku a už ji nikdy nepustí. U některých druhů ďasů se stává trvalým parazitem samičky, kdy jejich trávicí trakty a krevní řečiště se spojí a de facto srostou v jednu rybu. Samec pak zcela oslepne, jelikož se spoléhá na oči samičky a své už nepotřebuje. Samec pak doživotně zásobuje samičku spermatem, takže samička již navždy může produkovat plodná vajíčka. Aby toho nebylo málo, občas se do samičky takto zakousne hned několik samců. Rybáři tak občas vytahují z vody děsivý výjev ryby, do které je zakousnutých dalších pět stejných ryb.

Rybí delikatesa

Jak už to tak bývá, lidé se vzhledem, co se týče jídla, nenechají odradit, a tak se stal i mořský ďas oblíbenou delikatesou. Zejména v Japonsku se jedná o velice ceněnou pochoutku. Ale ačkoliv se jedná v současné době o málo dotčený druh, přesto existuje obava, že kvůli nadměrnému rybolovu bude tento druh jednou ohrožen, zejména kvůli výlovu samiček, které dosahují výrazně větších rozměrů než samci.

Zdroje: Autorský článek, Natural History Museum, Fact Animal, YouTube

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz