Hlavní obsah
Cestování

Muslimky chtěly do moře v burkinách, Italky se vzbouřily. Jak pohlíží muslimské země na turistky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Engin Akyurt/Pexels

Nedávno došlo k incidentu na italské pláži určené výhradně pro ženy, když se zde chtěly vykoupat muslimské ženy v burkinách a italské ženy proti tomu protestovaly - údajně kvůli hygieně. Jak pohlíží muslimské země na oblečení nemuslimských turistek?

Článek

O hygienu zřejmě nešlo…

Na pláži Lido Pedicin v italském Terstu došlo k incidentu, když se na výhradně ženské pláži chtěla vykoupat skupinka muslimských žen, které byly oděné do tzv. burkin, což jsou plavky zahalující celé tělo. Skupinka italských žen proti tomu protestovala, protože je to prý nehygienické. V bazénu by asi tato výmluva nepůsobila tak okatě, ale v moři je to samozřejmě nesmysl. Koneckonců kdyby přišla oblečená západní turistka a chtěla si prostě zaplavat v šatech, pochybuji, že by se Italky takto vzbouřily. Evidentně tak šlo o princip, jelikož Italové jsou silně křesťanský národ se silnou tradicí a zvyky, které vyžadují i po turistech. Například je extrémně neslušné či dokonce nepřípustné, abyste do kostela vešli v kraťasech nebo s odhalenými rameny – ať už jste žena či muž.

Jak se pohlíží na turistky v muslimských zemích?

Pokud se chystáte do muslimských zemí, každý vám poradí, abyste důsledně respektovali jejich náboženství a dodržovali jejich zákony, tradice a zvyky. Každá muslimská země má však trochu jiné požadavky na turisty. Asi nejpřísnější pravidla platí v Íránu, kde musíte mít jako žena hlavu zakrytou šátkem, dlouhé kalhoty či sukni a tuniku nebo kabát s dlouhými rukávy, které sahají až po kolena, na všech veřejných místech. Na místech, která jsou spojena s náboženstvím, navíc může být žena požádána, aby si oblékla tzv. čádor, který zakrývá celé tělo kromě obličeje. Pokud však turistka zapomene například na šátek, nečeká ji tvrdý trest, jak si mnozí myslí, nýbrž obvykle laskavá žádost o nápravu. V Saudské Arábii také donedávna platila přísná pravidla, která však polevila s příchodem turistických víz roku 2019. Do té doby jste totiž zemi mohli navštívit pouze s pracovním nebo business vízem. Turistky se tak již nemusí halit do tunik ani nosit šátky na hlavě, ale stačí, aby měly zakrytá ramena a kolena. Oděv by také neměl být příliš vyzývavý. Uvolněnější pravidla jsou i v Maroku, platí však, aby se žena oblékala raději skromněji.

Koupání turistek v muslimských zemích

Ve většině muslimských zemí se ženy nesmí koupat na veřejné pláži v jiném oděvu, než jsou právě burkini, které zahalují celé tělo. Není však pravda, že se vůbec nikde nevykoupete v klasických plavkách. Existují bazény, které jsou určené výhradně ženám, kde se můžete koupat i v bikinách, nebo jsou v některých zemích povolené plavky na plážích či v bazénech v turistických letoviscích.

Anketa

Chtěli byste navštívit muslimskou zemi?
Ano.
6,2 %
Ne.
74,3 %
Již jsem navštívil/a.
19,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1473 čtenářů.

Zdroj: Autorský článek, The Telegraph

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz