Hlavní obsah

„Zabil jsi psa, ať ti umřou děti!“ Kdy už jsou rozhořčené komentáře na hranici zákona?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Vix/Pexels

Setkávám se s tím denně. Urážky, nenávist, závist či vztek. Bouřlivé emoce, které ovládají diskuze pod některými články. Nedávné články ohledně úmrtí pejska se však dostaly až za hranici zákona.

Článek

„Zabil psa, tak ať mu umřou děti,“ volají diskutéři

Není to tak dávno, co se odehrál jeden případ, kdy muž šel podle všeho za svojí rodinou do zoologické zahrady a zanechal svého psa v autě, ačkoliv venku vládly tropické teploty. Nebohý pejsek bohužel nepřežil, ačkoliv se snažil hloupý majitel svoji chybu napravit. Zprávy o této události nezůstaly jen u lokálních deníků, ale hloupost majitele byla rozšířena i do bulvárních plátků. Majitel byl na svém facebookovém profilu instantně zasypán nenávistnými komentáři, které neopomíjely ani jeho děti, které si (nerozumně) vystavil na svém profilu sociální sítě. Proto sám pak vydal prohlášení, ve kterém si nasypal snad veškerý popel světa na hlavu, jen aby lidé nepřáli kvůli jeho hlouposti smrt i jeho dětem. Nu, co na to říct? Kdo je v tu chvíli hloupější? Člověk, který je tak hloupý, že usmaží svého psa v autě, nebo člověk, který přeje smrt dětem, které v dané situaci evidentně absolutně nefigurují?

Právní hledisko

Nejsem soudce, ale podle Trestního zákoníku § 302 je v odstavci 1) dáno, že: Kdo týrá zvíře surovým nebo trýznivým způsobem, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až na tři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci a v odstavci 3) písm. b): Odnětím svobody na dvě léta až šest let bude pachatel potrestán, způsobí-li takovým činem týranému zvířeti trvalé následky na zdraví nebo smrt. Pokud bychom předpokládali, že se jedná o dosud netrestaného pracujícího občana, který se po svém hloupém činu alespoň snažil zmírnit následky tím, že vzal pejska k veterináři, adekvátní trest by byla nejspíš minimální sazba 2 let, aby člověk byl brzy opět ekonomicky aktivní. Bohužel neexistuje něco, jako doživotní zákaz činnosti, který by v tomto případě byl adekvátním trestem. Tím se rozumí to, že člověk, který svého psa nechal de facto upéct v autě, by už nikdy neměl chovat psa pod hrozbou odebrání majetku a tučné pokuty. A milým bonusem k potrestání takového jedince by byla nutnost velkého příspěvku na charitativní organizace pomáhajícím psům v nouzi.

Komentáře, které hraničí se zákonem

Každého, kdo má alespoň trochu rád pejsky, tato zpráva zamrzela, že kvůli lidské hlouposti vyhasl psí život. Chce to však si zachovat chladnou hlavu, jelikož kvůli lidské hlouposti umírají dokonce i lidé. Některé komentáře jsou na místě, vztek a antipatie se dají pochopit. Jenže přát smrt dětem dotyčného nebo tyto názory omlouvat s tím, že dotyčný „dostal, co si zasloužil,“ mi přijde nebetyčně hloupé. „Měl by se upéct v tom autě jako ten pes,“ zní jeden z komentářů. Z právního hlediska mi to smrdí § 364Podněcování k trestnému činu. Stejně jako v případech, kdy dotyčnému lidé doporučují, aby takto nechal ve vozidle usmažit sebe, své děti nebo svou manželku. Co myslíte vy?

Zdroj: Autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz