Hlavní obsah
Názory a úvahy

Položte si sáček s kratomem na stůl a ucítíte náhlé povzbuzení, doporučují jeho prodejci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik/Freepik

Kratom je poslední dobou velmi diskutovanou drogou, která je stále legálně dostupná a hojně se prodává na internetu. Jedna vtipná změna tu však je – už se nesmí zmiňovat její účinky po požití, jelikož se prodává výhradně jako sběratelský předmět.

Článek

Podivné sbírky

Tak asi každému je jasné, že jde nejspíš o taktiku prodejce, jak může kratom prodávat dál, jelikož se zakázal jeho prodej za účelem konzumace. Ale stejně je to vtipná představa. Někteří prodejci totiž na svých stránkách stále chtějí uvádět, jaký má kratom účinky na tělo, a tak pro to zvolili velmi zajímavou taktiku a uvádí, že tyto účinky má i jako sběratelský kousek. V praxi to tedy vyznívá, že v podstatě stačí, abyste si položili sáček s kratomem, který sám o sobě není žádnou dekorací, na pracovní stůl a náhle se ve vás vzbudí nová energie. A studenti ho zase mají nosit po kapsách, aby dosáhli kýženého efektu. Pochopitelně se všude dozvíte, že se jedná o produkt, který v žádném případě není určen ke konzumaci. Připomíná mi to kauzu feminizovaných semínek marihuany, ze kterých lze vypěstovat konopí s obsahem THC. Tato semínka jsou volně prodejná na internetu, ovšem s tím, že se jedná čistě o sběratelský předmět a v žádném případě není určený pro pěstování! Osobně neznám žádné osoby, které by si dělali sbírky sáčků s kratomem nebo zkumavek se semínky. A pokud takoví lidé skutečně existují, předpokládám, že je jich tak málo, že by jistě tyto obchody neuživili.

Škodlivost kratomu

Pojďme se tedy zaměřit na ty, kteří si sáček s kratomem nepokládají na svůj pracovní stůl, nýbrž si z něj vyrábí například nápoj. Škodlivost kratomu je poměrně složité téma, jelikož v některých asijských zemích má kratom po staletí tradici a jeho konzumace je zcela běžnou záležitostí, v některých zemích (i některých asijských) je kratom klasifikován jako droga a je zakázán k prodeji dokonce i ve formě sběratelského předmětu. Osobně si myslím, že kratom je na tom dost podobně, jako marihuana, cigarety nebo například alkohol. U všech těchto látek platí všeho s mírou a život je pochopitelně kvalitnější a zdravější bez nich. Ve světě byly případy otravy kratomem, nicméně jsem se nedoslechla, že by šlo o otravy smrtelné (pokud nedošlo ke kombinaci několika látek najednou, nebo nešlo o naprostou výjimku), zatímco u alkoholu dost často končí nadměrná konzumace vyřazením ze společenského života, zanedbáváním vlastních potřeb, silnou závislostí a také dokonce smrtí. Tím se nechci zastávat ani jedné škodlivé látky, jen chci poukázat na to, že i zcela legální alkohol dokáže lidem devastovat životy, přesto se na něj nevalí taková vrstva kritiky jako na zmiňovaný kratom.

A k čemu, že je vlastně kratom dobrý?

V malých dávkách má údajně povzbudit organismus, dodat energii, dobrou náladu až euforii, ve vyšších dávkách naopak utlumit organismus a mít sedativní účinky. Někteří dokonce jeho stimulační efekty přirovnávají ke slabým účinkům pervitinu, čemuž se můj kamarád, který je dlouhodobým uživatelem pervitinu, poměrně vysmál. Zároveň ale uznal, že může jít o látku, která by mohla pomoci závislým lidem při odvykání, a místo plošného zákazu by se mělo zvážit jeho medicínské využití. Koneckonců se v lékařství používá i marihuana.

Láká vás to zkusit? Raději si to odpusťte

Vzhledem k tomu, že kratom je v České republice k dostání pouze jako sběratelský předmět, nemusí podléhat laboratorním testům, zda neobsahuje například další nebezpečné látky. Některé společnosti, které kratom prodávají, si však dávají pečlivě záležet na jeho kvalitě a dokládají k prodávaným produktům důkladné laboratorní testy, a to i přesto, že má následně váš sáček s kratomem pouze ležet na vašem pracovním stole. Na každém výrobku však najdete varování, že produkt není určený ke konzumaci. Kromě toho na lidi, kteří nemají s návykovými látkami zkušenosti, může působit zcela jinak, než na zkušené uživatele. Může také působit zcela jinak na lidi s různými zdravotními potížemi. Nedávno jsem četla případ úmrtí jedné Američanky, která zemřela na předávkování kratomem. Vzhledem k tomu, že je k předávkování nutná poměrně vysoká dávka, napadla mě bizarní myšlenka, jak si paní jako startovní dávku dala celé, např. stogramové, balení. Ale možná jen měla problémy se srdcem, o kterých nevěděla. Z toho plyne poučení, že by si člověk neměl zahrávat s cizími látkami, ať zní jejich účinky sebevíc lákavě. Stačí se podívat, jaké trosky dělá z lidí „obyčejný“ alkohol. Pokud vás ani toto neodradilo od koupi kratomu, raději si ho opravdu jen položte na stůj a užívejte si povzbuzující účinky při koukání na zavřený sáček.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz