Hlavní obsah
Zdraví

Thalidomid: Lék, který měl pomoct těhotným ženám, ale rodily se kvůli němu děti s abnormalitami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Neznámý autor, Public domain, via Wikimedia Commons

Fotografie Terryho Wilese (vpravo), který se narodil s postižením způsobeným thalidomidem.

V 50. letech se objevil lék, který měl během těhotenství mírnit stres a nevolnosti. Trvalo několik let, než byly objeveny fatální vedlejší účinky tohoto léku: deformity u dětí, jejichž matky tento lék v dobré víře užívaly během těhotenství.

Článek

Vypadalo to jako zázrak, který ulevil ženám během těhotenství

V 50. letech byl německými vědci vyvinut nový lék Thalidomid, který měl během těhotenství mírnit stres, nevolnost a podporovat dobrý spánek. Nebyl určen jen pro těhotné ženy, ale také byl předepisován lidem se zápalem plic nebo třeba chřipkou. Nejhorší dopad měl však právě u těhotných žen, kterým sliboval největší úlevu. Lék byl k dostání ve 49 zemích pod různými obchodními názvy Distaval, Tensival, Valgraine a Asmaval. Jedna z reklam dokonce hlásala: „Distaval lze s naprostou bezpečností podávat těhotným ženám a kojícím matkám bez nepříznivého účinku na matku nebo dítě.“ To však byla hrozná lež.

Foto: Uploaded to flickr by Otis Historical Archives National Museum of Health and Medicine., CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Vrozená vada chodidel jako následek užívání thalidomidu během těhotenství

Děti se rodily s kratšími končetinami

Pár let od uvedení léku na trh začali být lékaři znepokojeni vysokým počtem dětí, které se narodily s kratšími končetinami či jinak zdeformovaným tělem. Jedním z těchto dětí byl například nizozemský chlapec Martin Snijders, který se ve své zemi narodil jako první „thalidomidové dítě“. Narodil se se zakrnělými horními končetinami, přesto se však naučil se svoji vadou žít a dokonce se naučil hrát na elektrické varhany. Thalidomid způsoboval u dospělých poškození nervů na rukou a nohou, při užívání v časném těhotenství pak způsoboval poruchy, jako je deformace končetin, ztráta zraku, ztráta sluchu, ochrnutí obličeje a poškození vnitřních orgánů. K poškození plodu přitom stačila jedna jediná tableta! Trvalo dlouhých pět let, než byla odhalena příčina takto postižených dětí, kterou byl právě lék Thalidomid. V roce 1961 se po celém světě vyskytovalo již kolem 8000 postižených dětí, jejichž matky užívaly během těhotenství právě Thalidomid. Sice nebylo pravidlem, že by se každé ženě, která lék užívala, narodilo dítě s deformitami, ale pravděpodobnost byla až děsivě vysoká. V roce 1961 byl pak lék definitivně zakázán pro těhotné ženy.

Počet obětí lze určit jen přibližně

První dítě, které bylo postižené kvůli Thalidomidu, se narodilo roku 1956 zaměstnanci německé farmaceutické společnosti, která lék vyvinula. Jelikož některé děti zemřely ještě před narozením nebo krátce po něm, nelze dnes stanovit přesný počet obětí Thalidomidu, ale uvádí se, že lékem bylo postiženo až 100 tisíc dětí, z čehož se 10 tisíc narodilo a necelé 3 tisíce z nich dodnes přežívají. Proběhla dlouhá soudní bitva, během které se farmaceutická společnost, která Thalidomid vyvinula, urputně bránila obviněním, že jejich lék má takto ničivé následky a je extrémně škodlivý pro těhotné ženy a především jejich nenarozené děti. Nikdo nebyl shledán vinným ze žádných trestných činů, ale společnost alespoň souhlasila, že oběti odškodní. Později vyšlo najevo, že lék Thalidomid byl prodáván těhotným ženám, aniž by prošel pečlivými testy na možné vedlejší účinky. Tato kauza vyústila v přísnější testování léků a hlášení vedlejších účinků.

Charitativní organizace The Thalidomide Trust nabízí pomoc přeživším a také zařídila od roku 2010 roční grant pro postižené ve Spojeném království, který spolufinancuje britská farmaceutická společnost, která lék ve Spojeném království prodávala pod jiným obchodním názvem. Pod záštitou charitativní organizace také vedou přeživší kampaň za to, aby německá vláda uznala svoji roli v skandálu s lékem, který vyvinula původně německá společnost a následně ho distribuovala po celém světě.

Děsivý lék se dodnes používá, avšak pro zcela jiné účely

Thalidomid byl sice definitivně zakázán pro těhotné ženy, ale pro lék se našlo jiné využití. V současné době se lék používá k léčbě určitého typu rakoviny, který začíná v kostní dřeni. Je také využíván k léčbě Hansenovy choroby, které se kdysi říkalo lepra. Ve Spojeném království, kde vznikla charitativní organizace pro přeživší „thalidomidové děti“, je velmi přísně omezeno podávání tohoto léku ženám v plodném věku, aby se předešlo narození dětí s deformitami a postižením.

Zdroje: Autorský článek, kniha 100 největších katastrof – Michael Pollard, Science Museum, The Thalidomide Trust

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz