Hlavní obsah
Rodina a děti

A přece se topí. Proč umírá každý rok tolik dětí na následky utonutí, když prevence není těžká?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Juan Salamanca/Pexels

Každý rok čtu o dětech, které utonuly na koupališti, v rybníku, jezeře, vodní nádrži atd. Přitom stačí dodržovat pár základních pravidel a šance na utonutí se minimalizují.

Článek

Co by mělo dítě umět dříve, než se naučí plavat

Plavání je dovednost, kterou by se mělo učit každé dítě. Existují dokonce plavecké kurzy pro kojence, které mi však přijdou spíš jako seznámení s vodou a změnou pro maminky, které jinak celé dny tráví samy ve společnosti svého dítěte. Nicméně když už je dítě schopné alespoň trochu chápat, což může být klidně po prvním roce života, měli byste ho naučit jednu zásadní věc: Vyškrábat se na břeh. Pokud pak totiž omylem spadne do bazénu, nemusí hned umět plavat, ale bude umět se alespoň chytnout břehu a zavolat si pomoc, nebo se na něj dokonce samo vyškrábe. Když je pak starší, měli byste ho naučit splývat na zádech, tedy v podstatě se vznášet na hladině, aniž by se dítě muselo nějak hýbat. Tato dovednost ho zase může zachránit v případě, kdy dostane při plavání křeč a nemůže vykonávat pohyb. Při splývání si totiž může zavolat pomoc a netopí se.

Nikdy neztrácejte dítě z dohledu

A že už umí vaše pětiletá ratolest plavat a vy si tak můžete dát nerušeně u stánku pivo? Na to zapomeňte. Malé dítě musíte mít vždy pod dohledem a také je třeba ho podle jeho plaveckých schopností poučit, kam až smí plavat. Ideální je, když se dítě zdržuje v menší hloubce a blíže ke břehu. Pokud ještě není zdatným plavcem, mělo by mít ochranné pomůcky, jako jsou rukávky nebo kruh. Nespoléhejte však na to, že tyto pomůcky slouží jako prevence před utonutím. Dítě se totiž může utopit i s rukávky. Jedná se pouze o pomůcku, nikoliv záchranný prostředek. Stále tedy platí, že nesmíte dítě spustit z očí. Pokud je s partou stejně starých kamarádů, nespoléhejte na to, že se ohlídají navzájem nebo že vaše dítě ohlídá cizí rodič. Každý si totiž všímá především svého vlastního dítěte. A už vůbec nespoléhejte na to, že by si někdo cizí přeci všimnul, že se vaše dítě topí. Nakonec není takový problém se dojit občerstvit i s dítětem a poté si donést nápoj k vodě, kde můžete svého potomka pozorovat. Nemůžete také spoléhat na plavčíky, obzvlášť na velkých vodních plochách, kde skutečně nedokážou věnovat pozornost úplně všem lidem ve vodě.

Naučte se první pomoc

Ve výjimečných případech se může stát, že tonutí zkrátka nezabráníte – například u náhlých zdravotních indispozic. Pak je dobré nezačít panikařit, ale efektivně zachraňovat. O tom, jak postupovat při záchraně tonoucího, se můžete dočíst v mém dalším článku. Nezapomeňte s sebou nosit mobilní telefon, abyste případně mohli zavolat pomoc, a pokud se chodíte rádi koupat na opuštěná místa i s dětmi, berte s sebou kromě telefonu i plovák, kruh či jinou pomůcku k záchraně tonoucího.

Zdroj: Autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz