Hlavní obsah
Aktuální dění

Záchrana tonoucího: Hrdinů je plný hřbitov. Jak se při záchraně neutopit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: rawpixel.com/Freepik

S nástupem horkých letních dnů opět narostl počet utonulých, bohužel jsou mezi nimi i děti. Často se stává, že o život přijde nejen tonoucí, ale i jeho zachránce. Zachovat chladnou hlavu je těžké, ale je třeba k záchraně přistupovat rozumně.

Článek

Tonoucí se stébla chytá. I zachránce

Při záchraně tonoucího je třeba myslet i na svou bezpečnost, jelikož nebylo málo případů, kdy kromě tonoucího či tonoucích zemřel také jejich zachránce. Když se člověk topí, celé jeho tělo zachvátí panika a instinktivně se chytá všeho, co je poblíž – včetně zachránce. To je největší nebezpečí při bezhlavé záchraně, kdy zachránce plave přímo k tonoucímu, který ho může stáhnout pod vodu s sebou nebo v nastalé panice dokonce omráčit. Pojďme si tedy říct, jak by bylo nejvhodnější postupovat, dokud o tom člověk čte s chladnou hlavou.

Zhodnoťte rychle situaci

Při záchraně tonoucího zhodnoťte situaci. Pokud je tonoucím dítě v místě, kde víte, že sami stačíte, není nad čím příliš váhat a vydejte se mu na pomoc. Pokud nejste na místě sami, okamžitě upozorněte okolí na situaci a ukažte na konkrétního člověka, aby zavolal pomoc. Pokud byste totiž zavolali, ať „někdo“ zavolá pomoc, může se stát, že ji nezavolá nikdo, jelikož každý bude spoléhat na to, že to udělá ten druhý. Je velmi důležité zalarmovat okolí i proto, aby stále byl vizuální kontakt s tonoucím, který byste ve vodě mohli ztratit. Pokud se však tonoucí topí v hloubce nebo v jezu, je třeba k záchraně přistupovat opatrněji, abyste se sami neutopili. Je pochopitelně těžké zachovat chladnou hlavu, obzvlášť pokud se jedná o vašeho příbuzného nebo kamaráda. Ale pamatujte na to, že pokud bude vaše záchrana neúčinná a vy se začnete topit také, snížíte tím šance na přežití i člověka, kterého jste se pokoušeli zachránit.

Záchrana z hloubky

Pokud se tonoucí nachází v místech, kde již nestačíte, opět upozorněte co nejvíce lidí ve svém okolí a ukažte na konkrétní osobu, která má zavolat pomoc. Přitom nikdy neztrácejte tonoucího z dohledu. Pokud máte v autě lano, přivažte na něj prázdnou PET lahev, nafukovací kruh nebo cokoliv, co plave. V případě nouze prostě svažte pár kousků oblečení k sobě a vydejte se směrem k tonoucímu bezpečným vstupem do vody. Stále se snažte s tonoucím udržovat vizuální kontakt a volejte na něj, že se chystáte mu pomoci, aby se jeho pozornost pokud možno upřela vaším směrem. Čím dál od břehu tonoucí je, tím je záchrana složitější, jelikož se vám může ztratit z dohledu, nebo se ponořit pod hladinu. Také vás to pochopitelně stojí více sil. Proto je důležité, aby vás případně lidé ze břehu navigovali. Vždy plavte k tonoucímu s hlavou nad vodou! Pokud se tonoucí stále zmítá, je nebezpečné se přibližovat až k němu. Proto na něj volejte a hoďte mu kruh či lahev na laně, popřípadě navázané oblečení, kterých se může chytit. Pokud se chytí, máte napůl vyhráno. Začněte okamžitě plavat směrem ke břehu, případně volejte na ostatní, aby vás navigovali zpět. Může se však stát, že vám lano ve stresu odplave nebo ho prostě nemáte. Také se může stát, že tonoucí již nereaguje a zůstal ve vodě nehybný. Poté plavte směrem k němu a ve vzdálenosti 2-3 metrů se přetočte tak, abyste se k tonoucím přibližovali s jednou nataženou nohou pro případ, že by vás chtěl tonoucí v úleku prudce popadnout. Takto lze případně odrazit tonoucího, aby vás nestrhnul pod vodu s sebou. Pokud se tonoucí stále velmi zmítá a má dostatek energie na plácání a kopání, zkuste ho z bezpečné vzdálenosti „lákat směrem“ k vám, dokud se trochu neunaví nebo neuklidní. Jakmile se vám poté podaří stále s jednou nataženou nohou přiblížit, uchopte tonoucího podhmatem za zápěstí (pravou za pravou nebo levou za levou ruku). Přetočením paže obloukem obraťte tonoucího na znak a současně začněte plavat bokem zpět ke břehu. Po vytažení tonoucího zkontrolujte životní funkce a případně začněte s resuscitací až do příjezdu záchranných složek.

Záchrana z jezu

Pokud se tonoucí nachází v nebezpečném jezu, byla by sebevražda se pokoušet ho zachránit tak, že se za ním bezhlavě vrhnete. Zaměříme se tedy na nejčastěji používaný a pro vás relativně bezpečný způsob záchrany. Začněte opět tím, že zalarmujete co nejvíce lidí kolem a pověříte konkrétní osobu tím, aby přivolala záchranné složky. Poté seženete v ideálním případě lano, pokud ho nemáte, snažte se navázat co nejvíce kusů látky (oblečení při záchraně klidně roztrhejte na cáry), aby vznikl provaz, který by dosáhl až za tonoucího. Na jeho konec přivažte PET lahev (nebo ideálně záchranný kruh či plovák), může posloužit i prázdný plastový kanystr. Najděte si bezpečné a pevné místo na břehu a snažte se navázat s tonoucím vizuální kontakt. Snažte se ho upozornit na to, že se mu chystáte hodit záchranné lano s lahví či kanystrem. Poté směřujte co nejpřesněji za hlavu tonoucího, využijte k tomu okamžik, kdy má tonoucí hlavu nad vodou a může se případně ihned chytit. Jakmile se to podaří, začněte tonoucího okamžitě přitahovat směrem ke břehu. Pokud to dovoluje terén břehu, ihned se rozběhněte s lanem šikmo od jezu. Nikdy nepřitahujte tonoucího podél jezu, kde by ho mohl opět nabrat válec vody a tonoucí by mohl záchranné lano pustit. Pokud se nemůžete rozběhnout, popojděte pár metrů směrem dolů šikmo od jezu a rychle, ale nikoliv prudce, lano vytahujte. Je to velmi náročné, proto byste měli být na vytahování tonoucího vždy alespoň dva. Po vytažení tonoucího zkontrolujte jeho životní funkce a vyčkejte na pomoc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz