Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rodiče kradou dětem soukromí a tvoří ze sociálních sítí ráj pro pedofily a šikanátory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Artem Podrez/Pexels

Žijeme v době, kdy někteří jedinci pomalu staví své děti na stejnou rovinu jako dospělé, ale pak jim záhy ničí jejich soukromí a budoucí život, když plní své veřejně dostupné profily jejich fotkami.

Článek

Děti jednou vyrostou, internet nezmizí

Nedávno jsem psala článek o tom, jak někteří rodiče staví děti do pozice, kde jsou rovny dospělým. Nechávají na nich veškerá rozhodnutí, de facto i vlastní výchovu, kdy je nenapomínají a za nic netrestají. O to větším paradoxem je, když zastánci této podivné „výchovy“ pak zaplní své veřejně dostupné profily na sociálních sítích fotkami svých dětí, kdy si tak kdokoliv může prohlídnout jejich dítě např. v bazénku nebo v nějaké zdánlivě komické, ale pro dítě trapné situaci. Ačkoliv nejsem zastáncem názoru, že děti jsou rovné dospělým, myslím, že mají stejné právo na soukromí. A je to právě rodič, který má za úkol soukromí svého dítěte chránit, dokud není dítě dostatečně staré na to, aby to chápalo samo. Měl by tedy brát v potaz to, že když své dítě veřejně vystaví na internetu, vloží do sítě nesmazatelná data, která může proti dítěti v budoucnu někdo použít – ať už nějaký úchyl nebo spolužák tyran, který si přes jeho rodiče dohledá jeho trapné či dokonce nahé fotky z dětství.

Každý se chce pochlubit, ale…

Téměř každý rodič je pyšný na své dítě a chce se světu pochlubit, jak jeho ratolest roste do krásy a rozumu. Jenže celý svět to stejně nezajímá. Maximálně nejbližší příbuzné, se kterými jde fotky sdílet i v uzavřených skupinách například prostřednictvím platformy Whatsapp atp., nebo jim je prostě mohou ukázat při osobním setkání. Pokud už někdo nutně musí plnit svůj profil fotkami svých dětí, měl by mít jejich fotky viditelné pouze pro vybrané důvěryhodné osoby. Záměrně neříkám viditelné pro přátele, jelikož jsou lidé, kteří si dávají na sociálních sítích do přátel úplně každého, kdo je o to požádá, nebo i člověka, kterého viděli jednou v životě. Pokud je dítě starší, měl by rodič respektovat, pokud nechce mít svoje fotky na síti, a také ho náležitě poučit o tom, že to vlastně obecně není moc dobrý nápad.

Rodiče, za které se děti stydí

Úplně nejhorší skupinou jsou lidé, kteří fotky svých dětí nastaví jako svou hlavní profilovou fotku, svoji fotku nemají na profilu pro jistotu vůbec a následně se vrhnou bezhlavě do psaní hloupých, urážlivých či nenávistných komentářů. Neuvědomují si, že nedělají v tu chvíli ostudu jen sobě, ale i svým dětem, které mohou v případě nějakých větších diskuzních trapasů a hádek poznat například jejich spolužáci. Sociální sítě jsou skvělým sluhou, ale velmi špatným pánem. Proto by je každý měl používat s maximální rozvahou a uvědomit si, že virtuální svět se nerovná anonymitě a bezpečí. Je to svět, který se každým dnem stále více prolíná s realitou. Proto je zapotřebí chránit svoji vlastní identitu a své citlivé údaje, ale především svých nejbližších.

Zdroj: Autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz