Hlavní obsah
Lidé a společnost

Číslo 666 v některých lidech budí hrůzu. U vyslovení fobie z něj si zlámete jazyk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: creativecommons.org, via Wikimedia Commons

Číslo 666 je jedno z nejznámějších čísel, které se vyskytuje ve světě symboliky, náboženství a populární kultury. Je obklopeno kontroverzemi, často je chápáno jako symbol zla a má dokonce svou vlastní fobii.

Článek

Číslo šelmy a Antikrista

V bibli se číslo 666 objevuje v knize Zjevení svatého Jana, která je poslední knihou Nového zákona. Zde je číslo 666 označováno jako „číslo šelmy“ a je spojováno s Antikristem nebo falešným prorokem. V křesťanské tradici bylo číslo 666 interpretováno jako symbol zla, přičemž bylo spojováno s Luciferem či Satanem. Bylo také chápáno jako číslo, které představuje nedokonalost člověka oproti dokonalému číslu 7, které je často spojováno s božskostí. Tato interpretace se objevila v různých náboženských, literárních a uměleckých dílech a stala se pevnou součástí křesťanské symboliky. V satanismu symbolizuje číslo 666 rebelujícího ducha a osvobození od náboženských dogmat. Díky své špatné pověsti je číslo 666 oblíbeným motivem v různých filmech, knihách a dalších uměleckých dílech. Nejčastěji se s ním můžete setkat jako s číslem, které má být symbolem zla a zvěstovat příchod Antikrista.

Hledání skrytého významu

Najdou se tací, kteří toto číslo naopak vnímají jako šťastné číslo. Některým zas pro změnu nestačí dosavadní informace k tomuto číslu, vytváří tak barvité spekulace a konspirační teorie, kdy se pokoušejí odhalit skrytý význam čísla 666. Pak se například stává, že díky leckdy zcela absurdním výpočtům dojdou k tomuto číslu v souvislosti s různými tragickými událostmi. Ve starověku bylo číslo 666 spojováno s římským císařem Neronem, který byl známý svou tyranií a krutostí. Číslo 666 však nemá ve skutečnosti jednoznačný význam, jeho interpretace je často subjektivní a záleží na přesvědčení daného jedince. Mnoho lidí toto číslo využívá spíše jako symbolický či dekorativní prvek, aniž by věřili v nějaký děsivý význam čísla.

Číslo, které má vlastní fobii

Číslo 666 je bezesporu jedno z nejznámějších a nejzajímavějších čísel v lidské historii a dokonce si vysloužilo i vlastní fobii. Její název může být pro mnohé tím nejděsivějším na celém číslu, jelikož je pro některé lidi oříšek název této fobie vůbec vyslovit. Hexakosioihexekontahexafobie je iracionální a neopodstatněný strach nebo úzkost spojená s číslem 666. Stejně jako u jiných fobií, lidé trpící touto fobií mohou mít různé symptomy, jako je zvýšený tep, pocení či záchvaty úzkosti, když se setkají s číslem 666 v jakékoliv podobě. Pokud se tato fobie zásadně omezuje život jednotlivce, je třeba navštívit odborníka, který doporučí vhodný terapeutický postup.

Anketa

Věříte, že má číslo 666 nějaký skrytý význam?
Ano
20 %
Ne
80 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 40 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz