Hlavní obsah
Umění a zábava

Robin Williams a Christopher Reeve: Herecké legendy s těžkými osudy, které na sebe nedaly dopustit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mike Lin, Public domain, via Wikimedia Commons

Christopher Reeve v roce 2003 diskutuje o potenciálních přínosech výzkumu kmenových buněk na neurovědecké konferenci na MIT.

Jejich přátelství, které patřilo mezi nejsilnější (nejen) ve světě showbyznysu, vzniklo již během studií a vydrželo jim až do smrti. Dvě herecké legendy se navzájem podporovaly a udržovaly bratrské pouto, i když k nim byl osud krutý.

Článek

Protiklady se přitahují

Robin Williams a Christopher Reeve se poznali během studia na vysoké škole Juilliard School v roce 1973. Byli jediní dva, kteří byli přijati do pokročilého programu a Reeve zmínil, že byl Williams první osobou, kterou na škole potkal. „Nikdy jsem neviděl tolik energie obsažené v jedné osobě. Byl jako nepřivázaný balonek, který byl nafouknut a okamžitě vypuštěn,“ vzpomínal Reeve ve své autobiografii Still me z roku 1998. Williams zase popsal, že byli oba úplnými protiklady, proto si tak sedli. Trávili spolu hodně času při programu vedeném Johnem Housemanem a také se z nich stali spolubydlící. Reeve se navíc s Williamsem rád podělil o jídlo pokaždé, kdy Williams čekal na nějaký příjem. Podle některých zdrojů si dokonce slíbili, že když se jeden z nich stane slavným hercem, pomůže prorazit tomu druhému. Nakonec se stali na konci 70. let oba slavnými, ačkoliv každý ve zcela jiném odvětví herectví. Reeve získal roli Supermana, zatímco Williams sklízel úspěch v komediálním seriálu Mork & Mindy.

Těžký osud filmového Supermana

Christopher Reeve měl atletickou postavu a charismatický projev, což ho dělalo ideálním superhrdinou. Ačkoliv jako Superman byl téměř nesmrtelný, ve skutečném životě se mu bohužel stala strašná nehoda, kdy 27. května roku 1995 spadl z koně a zlomil si první a druhý obratel krční páteře. Lékaři mu dávali jen 50 % na přežití a museli opět spojit páteř s lebkou. Kvůli úrazu ochrnul od krku dolů a stal se kvadruplegikem. Když ležel v nemocnici, přišel ho povzbudit jeho dobrý kamarád Robin, který v převleku za lékaře předstíral, že je proktolog (lékař vyšetřující konečník) a jde provést vyšetření. Když si Reeve uvědomil, že je domnělým lékařem jeho kamarád, bylo to vůbec poprvé od pádu, kdy se zasmál. Robin Williams ho následně podporoval nejen morálně, ale i finančně. Reeve se následně ukázal jako skutečný bojovník, když se vyrovnal se svým těžkým osudem a založil charitativní organizaci Christopher and Dana Reeve Foundation, která se zaměřovala na výzkum a pomoc lidem s poraněnou páteří. Reeve zemřel v roce 2004 ve věku 52 let na srdeční selhání po prodělané infekci. Když následující rok obdržel Williams cenu za celoživotní dílo na Zlatých glóbech, věnoval ji právě svému zesnulému příteli.

Komik, který rozdával radost, ale sám bojoval s depresemi

Robin Williams byl jedním z největších komických talentů, který kdy prošel světem filmu. Sám měl však svoji temnou stránku, kdy bojoval s alkoholem a drogami. Už na začátku své hvězdné kariéry bojoval se závislostí na kokainu, ze které se nakonec na pár desítek let dostal. Několikrát prošel rehabilitačními pobyty a bojoval s depresí a úzkostí. A ačkoliv sám rozdával kolem sebe radost, nakonec se v roce 2014 oběsil. Jak se později ukázalo, byla mu diagnostikována Parkinsonova choroba a demence s Lewyho tělísky, která s sebou nese příznaky Parkinsonovy i Alzheimerovy nemoci. Robin Williams tak ve věku 63 let odešel ze světa pouhých deset let po svém vůbec nejlepším příteli.

Zdroje: DailyBeast, Biography, Autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz