Hlavní obsah
Názory a úvahy

Koho volají na pomoc lidé, kteří nadávají na policisty?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pedro18/Pexels

V nedávné diskuzi k článku jsem opět nahlédla do komentářů, kde občas hledám inspiraci pro své texty. A spatřila jsem mnoho nenávistných komentářů na adresu policistů a policie obecně. Jenže koho si tito lidé volají na pomoc, když jde do tuhého?

Článek

Je jedno, zda jde o bývalého nebo současného policistu

Nedávno jsem přečetla zprávu o tragickém úmrtí mladé maminky, kterou měl omylem zastřelit bývalý policista bydlící v domě přes ulici, když si čistil zbraň. Někteří lidé se pak v komentářích velmi nevybíravým způsobem vyjadřovali o všech policistech jako o hloupých a neschopných tupcích, u kterých je zkrátka předpoklad takovýchto incidentů. Jenže v první řadě je třeba si uvědomit, že „bývalým policistou“ může být označen i člověk, který u policie sloužil třeba rok a dalších deset let dělal úplně jinou profesi. Je tedy přinejmenším velmi omezené soudit skupinu lidí na základě jednoho člověka a jeho bývalé profese. Mimo jiné je přeci jedno, zda se jedná o policistu, právníka či lékaře - pokud má někdo zbraň, měl by důsledně dodržovat pravidla bezpečné manipulace, jinak mu nepatří do ruky. A pokud něčí nepozornost stojí druhého člověka život, měl by být samozřejmě spravedlivě potrestán, ať už se jedná o zbloudilou střelu, nevěnování se řízení nebo třeba špatně podané léky pacientovi.

Není policista jako policista

Lidé mají často tendenci plošně urážet všechny policisty s tím, že jsou hloupější než ostatní lidé. V rámci přijímacího řízení však policisté absolvují psychotesty včetně IQ testů, které by měly být určitou zárukou toho, že se u policie nenachází právě podprůměrně inteligentní jedinci. Ano, i v řadách policie se najdou hlupáci, ať už po rozumové či povahové stránce, jenže hlupáci se přeci najdou úplně všude ve všech profesích. Navíc pojem „policista“ je velmi obecný, jelikož se pod ním skrývá vlastně mnoho dalších rozdělení. Policistou může být označen například zkušený kriminalista s vysokou školou a mnoha úspěšnými objasněnými případy, ale také začínající nováček, který za svou krátkou kariéru rozdal jenom pár pokut. Policistou jsou tedy kriminalisté, dopravní policisté, obvodní policisté, psovodi, těžkooděnci, policejní instruktoři atd. Často bývá jako policista označen také strážník městské policie nebo vojenský policista. I z toho důvodu je velmi hloupé házet všechny policisty do jednoho pytle a plošně pochybovat o jejich inteligenci.

Koho si volají lidé s alergií na policii?

Přesto se najdou lidé, kteří mají alergii na všechny policisty a mají osypky už při vyslovení této profese. A nedá mi to se zeptat, kam se tito lidé tedy obracejí v případě, že mají dopravní nehodu, byli okradeni, přepadeni, nebo jsou dokonce v přímém ohrožení života? Nebo v případě, že pohřešují svoji blízkou osobu nebo jsou třeba svědky násilného trestného činu? Pravděpodobně na policii, na kterou si pak nezapomenou později opětovně zanadávat. Přitom právě díky policii nežijeme ve státě, kde se lidé střílejí na ulici a jejich život je jako vystřižený ze série her GTA. A stejně jako v médiích čteme o chybách policistů, můžeme se dočíst i o jejich hrdinských činech, kdy zachránili druhým život, vypátrali ztracené dítě nebo dopadli vraha. Každá mince má dvě strany, ale řekla bych, že ve většině případů je třeba si práce policistů vážit a vést k respektu i mladší generace.

Zdroj: Autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz