Hlavní obsah
Názory a úvahy

Černý kašel není dárek od cizinců a házet na ně vinu je nefér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

V Česku, ale i v ostatních státech lze sledovat strmý růst počtu případů černého kašle.

Dnes a denně čtu na internetu stále dokola ten stejný a nesmyslný názor. Za vyšší výskyt černého kašle prý mohou cizinci. Pojďme si na to trochu posvítit.

Článek

Jak je uvedeno na webu Státního zdravotního ústavu, od začátku roku k 10. březnu 2024 bylo nahlášeno 2 273 případů onemocnění černým kašlem. Rekordní počty prý odpovídají stavu z šedesátých let minulého století a vzhledem k tomu, že jsme tuto nemoc vedli v povědomí jako takřka vymýcenou, číslo je alarmující. Čím je způsoben prudký růst nových případů? Jak se černý kašel projevuje? Jak se léčí? A jak proti němu bojovat?

Černý kašel (pertuse, dávivý kašel) postihuje plíce a dýchací cesty. Jde o bakteriální a vysoce infekční onemocnění projevující se záchvaty intenzivního kašle, který mnohdy vyústí ve zvracení. V závažných případech se může dostavit například zápal plic či zlomeniny žeber. Nejrizikovější skupinou jsou novorozenci a neočkovaní kojenci, průběh nemoci u dospělých může být mírnější a atypický, čímž nemusí být snadné jeho rozpoznání. K léčbě a prevenci dalšího šíření černého kašle lékaři předepisují antibiotika, která by měla být podána ideálně ihned po propuknutí nemoci. Riziko nákazy se zvyšuje s poklesem ochranných protilátek po očkování a většinou hraje roli také kontakt s neočkovanými osobami.

Anketa

Setkali jste se v okolí s černým kašlem?
Ano.
29 %
Ne.
71 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 655 čtenářů.

Vakcinaci v dospělosti si musíte hlídat sami

Vakcína proti černému kašli je povinná pouze v dětském věku v rámci tzv. hexavakcíny určené pro kojence a batolata, jejíž součástí je také ochrana proti záškrtu, tetanu, dětské obrně, žloutence typu B a onemocněním způsobeným bakterií Haemophillus influenzae typu b. Poté se přeočkovávají předškoláci a od roku 2009 rovněž děti mezi desátým a jedenáctým rokem. V dospělosti si obnovení vakcinace musíte ohlídat sami.

Vakcinace sníží pravděpodobnost onemocnění a zabrání závažným průběhům nemoci. Dospělí očkováním navíc minimalizují přenos černého kašle na nejmenší děti.
MUDr. Kateřina Fabiánová, epidemiolog SZÚ v Praze

Házení viny na cizince není fér

Když pročítám názory napříč internetem, ale i když se zaposlouchám do rozhovorů v okolí, nestačím se divit, kolik zde máme samozvaných odborníků, kteří o této problematice vědí nejvíce, aniž by si o ní vůbec něco zjistili. Diskutující internetoví experti na černý kašel s oblibou a často dost nevybíravým způsobem tvrdí, že jeho nárůst je způsoben přílivem neočkovaných lidí ze zahraničí. Nemyslíte si, že je trochu nespravedlivé podezírat z nárůstu černého kašle cizince? Já to rozhodně jako nespravedlnost vnímám a k tomu mě vedou informace od epidemiologů.

Mám pocit, že tyto nemoci sem dovážejí miliony neočkovaných cizinců.
Častý názor nejen v internetových diskuzích

Státní zdravotní ústav na svém webu uvádí také to, že prudký nárůst černého kašle se nevyskytuje pouze v Česku, ale i v jiných evropských zemích, jako je například Dánsko, Německo či Nizozemí. Černý kašel se šíří i proto, že prodělání nemoci ani očkování neposkytuje dlouhodobou ochranu. Díky pandemii covidu v předchozích letech máme netrénovanou imunitu, takže jsme k onemocnění náchylnější. Vzpomenete si ještě na běžné nošení roušek? A nejen to. Abychom minimalizovali riziko nákazy, často jsme se vyhýbali i kontaktu s lidmi a spousta z nás nějakou dobu žila víceméně v izolaci. Proto by asi nemělo být velkým překvapením, že naše obranyschopnost zlenivěla. Navíc imunita, kterou získáme po vakcinaci, klesá již po 3 až 5 letech. V mém okolí jsem se také setkala s maminkami, které očkování dětí z různých důvodů odmítají, ale věřte, že národnost nehraje roli.

Vzhledem k výše uvedeným informacím by měl být kladen důraz na vyšší proočkovanost, ale v žádném případě by neměli být na základě neověřených informací obviňováni cizinci.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Anketa

Jste zastánci očkování proti černému kašli?
Ano.
95,5 %
Ne.
4,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 866 čtenářů.

Zdroje:

www.nzip.cz:

www.szu.cz:

www.vaccination-info.europa.eu/cs:

www.vakciny.cz:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz