Hlavní obsah
Umění a zábava

Fauda: po dlouhé době seriál, u kterého neusínám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Seriál Fauda popisuje činnost protiteroristické izraelské jednotky.

Článek

Pro mě existují dvě kategorie seriálů. U první usínám, sotva začne, a druhá mě pohltí tak, že nevím, kdy se přestat dívat. Fauda patří do té druhé kategorie. Tvůrci seriálu navíc vychází z vlastních zkušeností s terorismem.

Slovo fauda (v arabštině chaos) představuje především kódové slovo, které slouží k evakuaci protiteroristické jednotky z akce, která je zrovna ve velkých problémech.

Děj, který vtáhne a už nepustí

Fauda je izraelský úspěšný akční seriál, který se zaměřuje na Dorona, bývalého agenta protiteroristické jednotky. Ten se rozhodl o návrat do služby, aby dopadl Abu Ahmada, nejvyššího teroristu hnutí Hamás. Doron se ho ještě v době služby pokusil zabít, všichni žili v přesvědčení, že byl úspěšný, ale později se ukázalo, že Abu Ahmad žije, skrývá se, a dokonce plánuje rozsáhlou teroristickou operaci.

Seriál Fauda nás na Netflixu dlouho obcházel a přesto, že nám byl stále nabízen, vzhledem ke krutosti v ukázkách nás nenalákal. Šanci jsme mu dali až později a roli v tom sehrál i vojenský konflikt Izraele s Hamásem, který se vyostřil v říjnu. Děj seriálu Fauda, jehož první série vznikla už v roce 2015, nebudu spoilovat.

Divák je neustále v napětí

Členové protiteroristické izraelské jednotky mluví plynule arabsky, a na nepřítele tak působí důvěryhodně. Jejich cílem jsou únosy a likvidace arabských teroristů na palestinském území.

V seriálu se občas objeví také idylické a zamilované scény, které mě ale nenechávají v klidu, protože vzápětí se zpravidla ukazuje, že klidnou scénu jsme zhlédli proto, aby vzápětí přišel velký problém, při kterém je obvykle zmařen život někoho blízkého. Fauda prostě není typ seriálu, který končí happy endem.

Na obou stranách můžeme sledovat ztrátu blízkých, která konflikt jen umocňuje a vlastně nemá dobré řešení. Zneškodněním jednoho teroristy nic nekončí. Přichází další nepřítel a v druhé sérii, kterou zrovna sledujeme, se přidává také teroristická organizace Islámský stát.

Lior Raz býval osobním strážcem Arnolda Schwarzeneggera

Lior Raz, který v seriálu Fauda hraje Dorona, se v 18 letech stal členem komanda v protiteroristické jednotce a 20 let sloužil jako záloha izraelských obranných sil. S Doronem, který je hlavní postavou seriálu, má tedy spoustu společného.

V roce 1993 ukončil vojenskou službu a pracoval jako osobní strážce Arnolda Schwarzeneggera a jeho rodiny.

Izraelská produkce nastiňuje izraelsko-palestinský konflikt a přijde mi, že pohled je objektivní, ani jedna strana z toho nevychází úplně dobře a na obou stranách lze vidět násilí a kruté metody. Už jsem si oblíbila několik postav, se kterými to v seriálu bohužel nedopadlo dobře.

Fauda má celkem čtyři série o dvanácti dílech, ve kterých slyšíme jak hebrejštinu, tak arabštinu. S manželem jsme zhlédli teprve dvě, ale jsem zvědavá na zbývající. Doufám, že dobrý dojem a vtažení do děje zůstane i nadále.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz