Hlavní obsah
Umění a zábava

Hubnutí je jako nekonečný maraton, na jehož konci tě čeká jenom salát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Hubnutí je moje celoživotní téma. Zhubnout se snažím už snad po stopadesátéšesté. Ačkoliv mám skvěle zmáknutou teorii, většinou moje snahy na něčem ztroskotají. Pojďme se dnes na hubnutí podívat s trochou nadsázky.

Článek

Vánoce, Velikonoce, oslavy, dovolené, grilovačky, čokoláda, stres, nedostatek času nachystat krabičky se salátem a jinými zdravými jídly a někdy také málo spánku. To vše jsou pro mě obrovské nástrahy, které mi kazí mou cestu za dokonalým tělem. S blížící se plavkovou sezónou přichází i nové odhodlání. Vyjde to tentokrát? Jako pokaždé věřím, že ano. Počáteční chuť zatočit s kily je obrovská. Než přijde hlad a chutě.

Proces plný nástrah

Hubnutí je jako nekonečný maraton, který mnoho lidí považuje za vysoce cílevědomý úkol. Nicméně, když se do něj pustíte, brzy zjistíte, že je to vlastně spíš jako běh na dlouhou trať bez cíle. A tím, co vás čeká na konci cesty, je pouze salát.

Mohlo by se zdát, že hubnutí vám přinese pocit úspěchu a spokojenosti. Ve skutečnosti se může stát opakem. Když se rozhodnete zhubnout, musíte se připravit na to, že to bude zdlouhavý proces plný nástrah a překážek. Musíte se naučit odolávat pokušením, jako jsou sladkosti, nezdravé jídlo a alkohol. A to je těžké. Velmi těžké.

Čokoládu a sladkosti už domů pro jistotu nekupuji, ale vždy nám je někdo v rámci návštěvy, oslavy nebo jako odměnu za nějaký dobrý skutek po zásluze daruje. Bohužel s čokoládou to mám tak, že když už si dám jeden čtvereček, musím pokračovat, dokud ji nesním celou. A pak v tom zlozvyku pár dnů zase lítám. Je to jako droga. Čokoláda se u nás zkrátka dlouho neohřeje. Znáte to taky? Takže, musím zaujmout jiný postoj: „Ne! prostě tu čokoládu nesežereš“. Silné řeči by mi šly.

Nekončící příběh

Nejhorší na hubnutí je, že nikdy nekončí. Jakmile dosáhnete svého cíle a zhubnete, musíte se nadále snažit udržovat svou váhu. A to může být ještě těžší než samotné hubnutí. Udržování váhy si vyžaduje disciplínu, trpělivost a samozřejmě, neustálou kontrolu vašeho jídelníčku.

Všeho s mírou

A když už se nějakým zázrakem dostanete na konec maratonu, čeká vás neuvěřitelná odměna. Salát! Ta vysněná pochoutka, na kterou jste čekali celý život. Ano, může být možná chutný, ale je to jen salát. Kdo by si přál steak s hranolkami, když může mít obarvenou vodu v podobě salátu? Nu což, nevadí. Teď už máte svou vysněnou postavu a můžete si ji udržovat díky neustálému úsilí a kontrole jídelníčku.

Ale teď vážně! Hubnutí je sice jako nekonečný maraton, ale není to jen o salátu na konci cesty. Je to o pocitu sebevědomí a pohody ve vlastní kůži, o zdraví a vitalitě. A když si občas dopřejete něco sladkého nebo kalorického, nemějte výčitky. Život je krátký a měli bychom si ho užít, včetně dobrého jídla. Mělo by ale platit: „Všeho s mírou“.

Příště možná budu moct napsat o tom, jak se mi podařilo zhubnout. Pro začátek si jdu nakoupit ovoce, zeleninu a libové maso, aby to šlo lépe.

Pokud také zrovna stojíte před tímto nelehkým úkolem, držím pěsti, ať jste úspěšní. Stejně jako držím pěsti sobě.

Anketa

Také právě stojíte na začátku své cesty za vysněným tělem?
Ano, také už snad po stopadesátéšesté.
75,8 %
Ano, chci se cítit lépe.
12,9 %
Ne, dávno jsem to vzdal/a.
4,7 %
Dokonalé tělo už mám.
6,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1284 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz