Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Děkuji, že jste to s nimi celý rok vydržela, paní učitelko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Epicwoman

Sotva jsme se stačili nadechnout, školní rok je téměř u konce.

Naše paní učitelky věnovaly dětem v průběhu celého školního roku skvělou péči a trpělivost, za což jim patří velký dík.

Článek

Nerada bych to zakřikla, ale na úvod musím říct, že po celou dobu, kdy děti navštěvují školku i školu, máme velké štěstí na empatické pedagogy, kteří jsou oblíbení jak dětmi, tak rodiči. Žádný problém nebyl nikdy tak velký, aby se nedal vyřešit, vždy jsme se na všem domluvili a také díky tomu celý školní rok proběhl hladce, za což jsem doopravdy vděčná.

Ačkoliv by se přívětivý přístup učitelů mohl zdát jako samozřejmost, já ho tak rozhodně neberu. Přemýšleli jste někdy o tom, jak těžká může být práce učitelů, kteří s žáky tráví celou pracovní dobu? Přiznejme si to otevřeně. S dětmi mnohdy není lehké pořízení a ty starší jsou často zpruzelé nebo neustále vyrušují ve snaze na sebe upoutat pozornost. Takto si to alespoň pamatuji já ze svých školních let a o to více oceňuji práci učitelů, kteří to někdy možná nemají lehké ani s rodiči dětí. Dcera letos končí teprve druhou třídu, řekla bych, že děti jsou zde zatím spořádané, ale i tak si paní učitelka zaslouží obdiv za zvládnutí bezmála třicetičlenné smečky. To stejné platí i pro personál školky, kterou navštěvuje mladší syn.

Uplynulý školní rok nám přinesl také jednu velkou změnu pro následující rok, kterou bych si v tomto článku ráda připomněla, protože dokládá to, že naše paní učitelka je člověk na svém místě.

Dcera se letos dozvěděla, že ve třetí třídě už nebude mít nejmilejší paní třídní učitelku, která děti učila celé dva roky a naučila je základům, kterými je čtení a psaní. A nejen to. Děti ji měly tak rády, že se u této novinky neubránily slzám, jak jim to bylo líto. Právě díky této paní učitelce to pro nás byly bezvadné dva roky, za které jsme moc rádi. Paní učitelka to s dětmi opravdu uměla, ony k ní vzhlížely a u dcery pár dnů trvalo než se se změnou smířila. Nicméně, ať chceme nebo ne, život s sebou přináší změny a nám nezbývá nic jiného než to brát tak, jak to je, poděkovat a těšit se na to, že ji děti ve škole budou potkávat přesto, že už nebude jejich třídní učitelkou.

Jen poděkování nestačí

S koncem školního roku jsou neodmyslitelně spjaté i dárečky pro učitele a protože náš školní rok byl vážně skvělý jak ve škole, tak ve školce, kromě milých slov pro paní učitelky s dětmi zpravidla vymýšlíme také malou pozornost, která by mohla udělat radost a vykouzlit úsměv na rtech. Pravděpodobně to takhle dělá většina rodičů, kteří byli v uplynulých deseti měsících spokojeni.

Jaký typ dárků vymýšlíme? Přesto, že na internetu lze najít spousty krásných dárků, ty naše jsou poslední roky spíše praktické, což znamená, že se dají buď sníst nebo vypít a nezabírají místo někde ve vitrínkách. Zrovna letos darujeme čokoládu v tematické krabičce a aby bylo poznat, že se na dárku podílelo i dítě, přidáme kartičky s poděkováním za pěkný školní rok a přání pěkného léta. Dcera své přání napíše sama a syn, který je ve školce a psát ještě neumí, nakreslí obrázek.

Anketa

Dáváte učitelům na konci školního roku dárky?
Ano.
71,4 %
Ne.
28,6 %
Celkem hlasovalo 14 čtenářů.

A co vy? Máte originální nápady na dárky pro učitele? Které se už v minulosti setkaly s úspěchem?

Pokud jste učitelé, oceníte knihu, poukázku do obchodu, lístek do divadla, kytku nebo máte raději to, co sníte či vypijete? Podělíte se o to, jaký nejoriginálnější dárek jste kdy dostali?

Pojďte sdílet své dojmy a tipy do diskuze pod článkem a inspirujte tak ostatní.

Děkuji všem učitelům za jejich obětavou práci, trpělivost a empatii. Přeji pohodový závěr školního roku a krásné letní dny se spoustou příjemných zážitků při čerpání energie na školní rok 2024/2025.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz