Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Letní zahrada: Levandule je nektarový ráj pro pilné včely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Epicwoman

Včela na levanduli v naší zahradě.

Sedím na houpačce a pozoruji dění okolo sebe. Na trávníku poskakuje kos, pod střechou má hnízdo ptačí rodinka, občas proběhne kočka od sousedů a na okrasném česneku a voňavých fialových květech levandule se to hemží pilnými včelkami a čmeláky.

Článek

Nebýt včel a jejich opylení květů, neměli bychom med ani ovoce. Bez opylení by totiž u ovocných stromů nebyla zajištěna úroda. Tato obdivuhodná stvoření mě nepřestávají fascinovat. Přesto se najdou lidé, kteří je vnímají jako obtížný, otravně bzučící hmyz, u kterého navíc hrozí bodnutí.

Včela mávne křídly asi dvěstěkrát za vteřinu

Z levandule na naší zahradě se celý den ozývá pro mě uklidňující bzukot včel, který způsobuje mávání křídel až dvěstěkrát za vteřinu. Včela během jedné minuty navštíví asi 10 květů a létá rychlostí 29 kilometrů za hodinu. Jedna včela vyprodukuje za svůj život trvající 6-8 týdnů přibližně 9 gramů medu.

Levandule je významná nektarodárná rostlina a neposedné včely přitahuje díky fialové barvě květů a také výrazné vůni. Věděli jste, že nevoní pouze květ, ale celá rostlina? Protože levandule dobře snáší sucho a vysoké teploty, bzukot včel můžeme slyšet zejména v létě.

Včelí tanec

Ve chvíli, kdy včela průzkumnice objeví zdroj nektaru, může se vrátit do včelího úlu a pomocí takzvaného včelího tance sdělit ostatním včelám, kde se nachází. Může tak přesně informovat ostatní včely o poloze květu.

Ve včelstvu funguje určitá hierarchie, která zahrnuje většinou jednu matku, několik trubců a spoustu dělnic. Všichni jsou na sobě závislí.

Matky (královny) slouží k rozmnožování, kladou vajíčka. Dožívají se 3-5 let.

Samečci (trubci) mají za úkol páření s královnami. Bezprostředně po páření umírají.

Dělnice mají na starost veškeré práce jako je sbírání nektaru, stavba plástů, péče o larvy a královnu a další. Dožívají se 6-8 týdnů.

Plástve

U včel můžeme obdivovat také jejich vynikající atchitektonické schopnosti. Plástve z včelího vosku s dokonalými šestiúhelníkovými buňkami slouží jako úložiště pro larvy a místo pro ukládání medu a pylu. Šestiúhelníkový tvar buněk v plástvích umožňuje maximální využití prostoru.

Foto: Pexels

Jak můžeme včelám pomoct?

Pokud chcete včelkám pomoct, osaďte zahradu nebo balkon různými květinami, mezi kterými může být již zmíněná levandule. Včelky to jistě ocení.

Najdete-li vyčerpanou včelu, odneste ji na květ. Pokud v dosahu žádné květy nejsou, nabídněte včelce na lžičku roztok cukru a vody, ale jen tolik, aby se včela v cukrové vodě neutopila.

Zrovna včera jsme s dcerou zachraňovaly včeličku, která se topila v bazénu. Opatrně jsme ji vylovily, nabídly jsme cukrovou vodu a nechaly jsme ji v klidu oschnout. Byla jsem mile překvapená, jak dlouho dcera vydržela sledovat vývoj záchrany minutu po minutě a odměnou nám byl pohled na včelku, která zvládla odletět.

Hřejivý pocit z dobrých skutků je zkrátka k nezaplacení.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz