Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Makak versus člověk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Makakové, velmi inteligentní tvorové se schopností používat nástroje, jsou známí dlouhými končetinami, dlouhým ocasem a výraznými tvářemi. Je neuvěřitelné, že se najdou lidé, kterým dělá radost týrání těchto mláďat.

Článek

Makakové dožívající se asi 25 let patří do čeledi kočkodanovitých a žijí v různě velkých tlupách. V čele tlupy bývá samec, který se s jinými samci nesnese. Vyskytují se v Asii, konkrétně v oblastech jako je Indonésie, Thajsko, Japonsko a Čína. Každý druh má své specifické geografické rozšíření. Dožívají se okolo 25 let.

Makakové mají výrazné sociální chování, komunikují různými zvuky, gesty a obličejovými výrazy. Také si navzájem pomáhají při hledání potravy a péči o mláďata. Jsou všežravci a jejich strava zahrnuje ovoce, semena, listy, květy, hmyz a dokonce i menší obratlovce.

Březost makaků trvá asi 165 dnů a mláďata jsou po narození závislá na péči a ochraně ze strany matky, která kojí více než rok.

Ohrožený druh

Některé druhy makaků jsou bohužel ohrožené kvůli ztrátě přirozeného prostředí, pytláctví a obchodu s domácími mazlíčky. Kriticky ohroženým druhem je například makak chocholatý.

V některých oblastech světa jsou makakové loveni z několika důvodů:

  • Maso a lov pro potravu: V některých částech Afriky a Asie jsou makakové loveni pro maso, následně zabíjeni a konzumováni. Výsledkem je negativní dopad na populaci opic.
  • Lékařský průmysl: Zejména v minulosti byli makakové vyhledávanými zvířaty pro vývoj vakcín, testování léčiv a vědecký výzkum. Díky podobnosti makaků s lidským genomem byli považováni za zdroj cenných informací.
  • Obchod s domácími mazlíčky: Někteří makakové jsou loveni, aby byli prodáváni jako exotičtí domácí mazlíčci na černém trhu. Kromě ohrožení druhu často dochází k utrpení opic.

Zneužívání opic

Poslední dobou lze na internetu najít spoustu kanálů věnujících se videím s malými opičkami, které jejich majitelé velmi pravděpodobně sehnali na černém trhu. Následně je oblékají do šatů, koupou je, krmí, učí chodit po dvou. To vše, aby byli co nejvíce podobní lidem a aby záběry byly líbivé. Na první pohled to tak může vypadat, ale co se děje po vypnutí kamery?

Vlastně po těchto videích nemusím ani cíleně pátrat. Někde na mě vždy vykouknou a mrzí mě, že se něco takového těmto nebohým zvířatům děje. Že jsou odebráni matce, vytrženi z jejich přirozeného prostředí, učeni poslušnosti. Nechci domýšlet, jaké metody jsou k docílení poslušnosti používány, ale nedělám si iluze. Myslím, že je minimum těchto opiček, kterým se dostává láskyplné péče.

Nedávno jsem viděla také ta horší videa, kde jsou malé opičky týrané, což je vidět na první pohled. Majitelé to dávají na odiv a berou to jako velkou zábavu. Kromě brutálních praktik například při koupání, můžete vidět také psychické týrání v podobě tzv. pranku (žert), kdy majitel má v ruce věrohodně vypadajícího silikonového hada, kterého na opici hází a ta je vyděšená k smrti. Byla jsem v šoku z těchto praktik, které už nikdy nechci vidět.

Nedávno mě proto potěšila informace na webu Seznam Zprávy o tom, že síť těchto sadistů byla rozkryta. Vnímám to jako velký krok správným směrem a za odhalení těchto lidí z celého světa můžeme vděčit novinářům ze stanice BBC.

Zdroje: Wikipedia (Makak, Makak chocholatý)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz