Hlavní obsah
Názory a úvahy

Manželství pro všechny. A proč ne?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

V současné době mohou stejnopohlavní páry v Česku uzavřít pouze registrované partnerství.

Manželství nebo registrované partnerství? Tato velmi diskutovaná otázka přináší rozporuplné názory jak u veřejnosti, tak u politiků. Já se přikláním k manželství i pro stejnopohlavní páry.

Článek

Nevidím důvod, proč by se měly dělat rozdíly mezi heterosexuálními a homosexuálními páry a chápu, že stejnopohlavní páry volají po rovnosti, které se jim v tomto ohledu nedostává. Pokud jste se už o téma manželství pro všechny trochu zajímali, určitě víte, že manželství a registrované partnerství není to stejné.

Oproti manželství má registrované partnerství řadu zásadních nevýhod a úskalí a pokud je ve vás alespoň špetka empatie, určitě chápete, že touha po manželství a stejných právech není jen tak nějaký rozmar gayů a leseb.

Právní definice

Manželství je trvalý svazek muže a ženy vzniklý způsobem, který stanoví zákon. Hlavním účelem manželství je založení rodiny, řádná výchova dětí a vzájemná podpora a pomoc.

Registrované partnerství je trvalé společenství dvou osob stejného pohlaví vzniklé způsobem stanoveným zákonem.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Manželství versus registrované partnerství

Registrované partnerství je pouze administrativní úkon, kdežto manželství je základem rodinného práva. Zatímco heterosexuální páry mohou do manželství vstoupit na jakékoli matrice, registrovaní partneři jsou omezeni pouze na 14 úřadů k tomu určených a beze svědků.

Co mi ovšem přijde daleko horší, jsou v případě výchovy dětí prakticky nulová práva druhého z rodičů, který není zákonným zástupcem.

Pokud spolu stejnopohlavní páry vychovávají dítě, zákonným zástupcem je pouze jeden z rodičů. Druhý, tzv. faktický rodič, tak nemá právo například na informace o dítěti v nemocnici a také vůči školním zařízením nevystupuje automaticky jako rodič. Vše je jen na dobré vůli a benevolenci školy. Není to ponižující?

Pokud by náhodou zákonný zástupce dítěte zemřel, situace je taktéž značně komplikovaná.

Tím, že stejnopohlavní páry vstoupí do registrovaného partnerství, nezískávají oficiálně švagry, švagrové, atd. Zákon tyto vztahy neuznává.

Z výše uvedených rozdílů vidíte, že registrované partnerství má podstatné nevýhody, je nedotažené a trochu to působí, že není bráno vážně.

O dalších rozdílech se můžete dočíst na webu Jsme fér, kde je vše hezky a přehledně vysvětleno.

Všichni by měli mít stejná práva

Přesto, že žiji v manželství, ve svém okolí mám několik stejnopohlavních párů, z nichž některé vychovávají děti, a jsou to skvělí rodiče. Nenapadlo by mě na tyto páry pohlížet s nadřazeností či opovržením.

Bohužel ani v dnešní době nejsou homofobní postoje ničím výjimečným. Je to smutné, ale pokud se podíváte na názory na internetu, kde lidé na toto téma diskutují, často to není nic pěkného. Naopak, na jednom místě tak můžete vidět spoustu zloby, nenávisti, dehonestace a nesmyslných argumentů. Přesto věřím, že většinový názor je opačný.

Máme-li stejné povinnosti, měli bychom mít automaticky také stejná práva. Je jedno, jestli projevujeme náklonnost ke stejnému či opačnému pohlaví. Láska je jedna a neměli by se dělat rozdíly. Upřímně přeji všem stejnopohlavním párům, aby měli možnost vstoupit do klasického manželského svazku nebo ať mají alespoň stejná práva v registrovaném partnerství.

Anketa

Jste zastáncem manželství pro stejnopohlavní páry?
Ano.
41,4 %
Ne.
56,9 %
Jiná odpověď.
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 290 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz