Hlavní obsah
Rodina a děti

Nákup školních pomůcek je slušný nápor na peněženku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Stejně jako spousta rodičů školou povinných dětí jsme i my před pár dny dostali od paní učitelky seznam věcí, které bude dcera potřebovat následující školní rok. Při placení nákupu v papírnictví se mi vskutku protočily panenky.

Článek

Největší výdaje jsou u prvňáčků

Tato skutečnost není snad pro nikoho žádným překvapením. Protože dcera letos usedne do lavice druhé třídy, ty největší výdaje jsme si odbyli už loňský školní rok. Nezbytností číslo jedna pro prvňáčka je školní batoh, který je zpravidla nejdražší položkou ze všech pořizovaných věcí.

Musím přiznat, že na batohu jsme rozhodně nešetřili. Proč? Měli jsme obavu, že případným nákupem nekvalitního batohu bychom dceři do budoucna mohli zadělat třeba na zdravotní problémy se zády, což jsme nechtěli riskovat. Je jasné, že problémy se zády může způsobit mnoho dalších faktorů, ale to by bylo téma na samostatnou kapitolu.

Děti ve školním batohu většinou nosí spoustu věcí a na záda dítěte vážícího cca 25 kg je to zátěž. Nejednou jsem se dcery při vyzvedávání z družiny ptala, jestli v batohu náhodou nemá cihly, protože byl o poznání těžší než ráno. Vyšší váha se ale vysvětlila tím, že ve škole byl zrovna ovocný den a dcera domů nese tři hrušky, které ještě ráno neměla. Osobně jsem jí s nošením batohu v první třídě pomáhala, ale letos si ho bude pravděpodobně nosit sama, protože čím je starší, tím chce být samostatnější. A kdyby spolužáci nedejbože viděli, jak maminka nese batoh, musela by se hanbou propadnout. Vůbec si to neberu osobně, vlastně jí rozumím.

Kromě batohu jsme letos byli ušetřeni výdajů za výtvarný kufřík a za výbavu do něj. Věci z loňska jsou téměř netknuté a ještě letos dobře poslouží. V září také nemusíme řešit nákup sešitů a učebnic. Ten za nás už na konci školního roku vyřešila paní učitelka s tím, že jsme samozřejmě poslali peníze. Nyní máme o starost méně, za což jsem vděčná.

V papírnictví jsme se rozšoupli

Na druhé straně jsme letos pořídili desky na sešity, které jsou na našem seznamu pouze jako doporučené a jejich nákup nám loni přišel absolutně zbytečný. Letos jsem to ovšem přehodnotila, protože rohy sešitů a slabikáře dostaly v kapse batohu pořádně zabrat.

Koupili jsme také nový penál, mazací tabulku, pravítka, obaly, gelová pera, tempery, náplně do psacího pera, lepidlo, ořezávátko, gumu, nevylévací kelímek na vodu do výtvarky a tužky různých tvrdostí. Včetně tašky na nákup jsem u pokladny zaplatila rovné 2000 Kč a doufám, že co se týká papírnictví, máme splněno.

Na začátku školního roku se zkrátka pěkně prohnete a nic s tím nenaděláte. Myslím ale, že s tím počítá každý rodič. Začátek školního roku je hodně o penězích. Kromě nákupu v papírnictví vás pravděpodobně čeká nákup obuvi, vybavení na tělocvik, placení kroužků, obědů a družiny.

Ani nechci přemýšlet nad tím, kdyby zrovna v září přišly další nečekané výdaje, jako je porucha pračky, ledničky, auta, potřeba opravy nebo koupě nových spotřebičů. Ale, nebudu malovat čerta na zeď, určitě se nic takového nestane.

Rána do rodinného rozpočtu

Vůbec se nedivím, že pro některé rodiny tyto astronomické částky znamenají výrazný zásah do rodinného rozpočtu a některým rodičům nezbude nic jiného než si na školní pomůcky půjčit. Půjčku na školní pomůcky si dle webu České noviny potřebují vzít čtyři procenta domácností, ale o pomoc si většinou řeknou rodině, což je za mě nejrozumnější a nejbezpečnější řešení.

Závěrem bych chtěla popřát všem rodičům i dětem klidný vstup do nového školního roku a také ať se vám obloukem vyhýbají podzimní virózy a nachlazení, aby děti měly co nejméně zameškaných hodin. Je mi jasné, že hlavně září bude již klasicky hektické, ale ono si to brzy sedne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz