Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bazén na dovolené s dětmi? Zbytečné riziko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Nezabezpečené bazény s sebou přináší riziko tonutí. Stačí pár vteřin nepozornosti, dítě bez pudu sebezáchovy a neštěstí je na světě.

Letní osvěžení v zahradním bazénu je k nezaplacení. Nemačkáte se na přeplněném koupališti a možná oceníte i domácí zázemí. S malými a nevyzpytatelnými dětmi bez pudu sebezáchovy jsem k nekrytým bazénům na zahradách skeptická.

Článek

Pomalu se blíží léto a s ním také doba dovolených a dětských táborů. Děti se těší na letní radovánky, mezi které patří hlavně dovádění ve vodě, ať už na koupalištích nebo v zahradních bazénech. Sama mám ráda plavání a blbnutí ve vodě s dětmi, ale při hledání chalupy k týdennímu pobytu preferuji zahradu bez bazénu. Z mého požadavku jsem ochotná slevit pouze v případě, že bazén je zastřešený, čímž se minimalizují možná rizika. Jsem moc úzkostlivá? Nemyslím si. K tomuto rozhodnutí mám své důvody.

Mladší syn je stále neplavec. Je mu pět let, bez bezpečnostních pomůcek pod dohledem rodičů zvládne jedno až dvě tempa pod hladinou, ale stejně, když vidí vodu, stává se z něj neřízená střela neuvědomující si nástrahy hluboké vody. Nevyvolávám v něm přehnaný strach, ale popravdě mě z takového nedostatku pudu sebezáchovy dost mrazí. Pokud si myslíte, že vše vyřeší neustálé připomínání toho, že bez plavacího pásu a doprovodu dospělého do vody nesmí, jste na omylu. Rodiče nejspíš ví, že děti, zejména ty menší, jsou často nevyzpytatelné.

Jeden případ za všechny

O většině případů tonutí v zahradních bazénech se nedozvíme, ale zmíním jeden případ, kdy loni kvůli chvilce nepozornosti malý chlapec spadl do bazénu u domu, topil se a následně musel být letecky transportován na oddělení ARO. Podobné případy by měly být varováním, že je nutno mít děti v blízkosti vody neustále na očích a pokud na zahradě běhají samotné, je víc než na místě bazén zabezpečit tak, aby se do něj dítě nedostalo. Děti bez pudu sebezáchovy jsou velmi zranitelné, stačí pár vteřin nepozornosti a následky mohou být fatální.

Děti by měl hlídat vždy jen jeden dospělý

V článku na webu Vitalia je citován Jan Sedláček, soudní znalec a odborný garant projektu prevence tonutí U vody bez nehody, který razí následující heslo, se kterým naprosto souzním.

Čím více lidí dítě hlídá, tím méně je hlídáno.

Záchranáři totiž často vyráží k rodinným oslavám spojeným s vodními radovánkami, kdy měl každý pocit, že na dítě dohlížel někdo jiný.

Jen pro představu, utonutí je v České republice druhou nejčastější úrazovou příčinou úmrtí u dětí a v Česku každoročně utone zhruba 200 lidí, přičemž deset až patnáct procent z tohoto čísla tvoří děti.

Falešný pocit bezpečí

Ne všechny ochranné pomůcky zajistí bezpečí. Nevhodné jsou nafukovací kruhy, kterými dítě může propadnout nebo se převrátit. Měly by sloužit pouze k vodním hrám pod dohledem dospělého, je-li dítě neplavec. Ani křidélka nejsou vhodná. Jan Sedláček z Vodní záchranné služby říká, že „nafukovací křidélka jsou absolutně nevhodná jak pro výuku plavání, tak i z bezpečnostního hlediska. Nezdravým způsobem zatěžují dítěti ramínka a drží jej v nežádoucí poloze, bez možnosti vhodného pohybu rukama.“

Vhodnými pomůckami pro výuku plavání a dopomoc jsou prý naopak plavecké pásy, destičky či pěnové nudle, ale hlavně je důležité mít na paměti, že žádná ochranná pomůcka nenahradí dohled dospělého nad dítětem, který je zcela klíčový.

V počtu zahradních bazénů na sto tisíc obyvatel patří České republice třetí místo v Evropě. Více bazénů mají jen Francouzi a Španělé. Například v porovnání s Německem jich v přepočtu na hlavu vlastní tuzemské domácnosti více než dvojnásobek.
Jan Sedláček

Každý rok o prázdninách si s dalšími dvěma rodinami pronajímáme chalupu se zahradou, kde chceme strávit příjemný týden bez starostí. Oceníme, když jsou na zahradě herní prvky pro děti, pískoviště, část zahrady ve stínu, oplocení a okolo chalupy by neměla být frekventovaná silnice. Preferujeme zahradu bez bazénu, ale rok od roku zjišťujeme, že je čím dál náročnější takový pozemek sehnat. Chápu, že bazén je atraktivní a pro většinu lidí žádaná atrakce a je dobře, že majitelé pronajímaných objektů se přizpůsobují požadavkům hostů.

Lidem, kteří nezabezpečený bazén vyloženě nechtějí, protože mají malé děti, obávají se rizik, nechtějí být neustále stoprocentně ve střehu a dovolenou si jedou užít do bezpečného prostředí, z vlastní zkušenosti doporučuji, aby po chalupách vhodných pro letní dovolenou začali pokukovat už na počátku nového roku.

Nemyslete si, že svým dětem budu až do plnoletosti odpírat vodní radovánky. Neodpírám jim je ani teď a dokonce pravidelně jezdíme na plavecký bazén. Za koupalištěm si i na dovolené rádi dojedeme, ale dokud mám dítě neplavce a k tomu neřízenou střelu, otevřený bazén na zahradě u pronajaté chalupy, kde mám strávit pohodový týden, ve mně vyvolává zbytečný pocit nebezpečí, kterému se odmítám vystavovat. Vodní radovánky v otevřeném zahradním bazénu nestojí za risk, že kvůli chvilce nepozornosti nebo nevyzpytatelnosti dítěte nám po dovolené zůstanou oči pro pláč.

Anketa

Vyžadujete na letní dovolené zahradní bazén?
Ano.
59,3 %
Ne.
40,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 91 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz