Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jiný kraj, jiný mrav. Polyandrie, svatební noc ve třech a chýše lásky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Midjourney (generováno AI)

V Tibetu je běžné, že ženy žijí v manželském svazku s několika muži, kteří jsou bratři.

Na bohatou kulturní rozmanitost poukazují zvyklosti a tradice v různých koutech světa. Možná vás překvapí, jak se v odlišných kulturách oslavuje láska, intimita a manželství.

Článek

Intimní zvyklosti v částech světa, které jsou od nás na hony vzdálené, nám mohou připadat zvláštní či dokonce kontroverzní. Pro obyvatele daných kultur jsou však neodmyslitelnou součástí života a rodinných hodnot.

Nahlédněte se mnou pod pokličku intimního života Tibeťanů. Zjistěte, jaké neobvyklé tradice ctí ugandský kmen Banyankole, kmen Kalanga obývající zejména Zimbabwe, a také kambodžský kmen Kreungů.

Bratři v Tibetu sdílí jednu ženu

Věděli jste, že polyandrii, tedy mnohomužství, praktikuje pouhé jedno procento světové populace a nejtypičtější je pro Tibeťany? Důvodem těchto svazků, kdy se v případě Tibetu bratři dělí o jednu ženu, je nedostatek úrodné půdy a nelehké podmínky pro život. Majetek zůstává v rodině a díky tomu odpadá starost s jeho dělením mezi potomky, čímž si Tibeťané mohou zajistit vyšší životní úroveň. Dalším nezpochybnitelným benefitem je pravděpodobnost nižšího počtu dětí. Někdy si žena vezme jednoho manžela a další muži do tohoto manželství vstoupí dodatečně. Je provozován takzvaný rotační způsob sexuálních styků, rozvody nejsou povoleny, a je-li manželka neplodná, muži mohou přibrat do manželství další ženu.

Ženy z kmene Banyankole nechají manžela otestovat tetou

V západní části Ugandy bychom se setkali s velmi netradičním rituálem, při kterém klíčovou roli o svatební noci hraje teta nevěsty. Zatímco v našich končinách jde o ryze intimní záležitost novomanželů, ke které bychom nikoho třetího nepozvali, v kmeni Banyankole má teta nevěsty za úkol prověřit, že vyvolený muž je schopen plnit své manželské povinnosti. Kromě zkoušky ženichovy sexuální zdatnosti má teta za úkol zkontrolovat rovněž panenství nevěsty, aby prověřila, že dívka zůstala „čistá“ až do svatebního dne. Teta neplní významnou roli pouze o svatební noci, ale je to právě ona, kdo dívky ve věku 8 nebo 9 let začíná zasvěcovat do tajů budoucího manželství. Pro místní ženy jde o naprosto přirozenou a důležitou praxi spojenou s manželstvím.

V kmeni Kalanga spí nevěsta s tchánem

Kmen Kalanga, který obývá převážně Zimbabwe, také praktikuje jednu neobvyklou tradici, která pro novomanžele jistě není radostná. Kultura kmene totiž vyžaduje, aby měl tchán s nevěstou o svatební noci sex. Důvodem této praxe je prý jednak posílení vztahu se snachou, ale také jde o prostředek k otestování panenství. Tento zvyk se v moderní době setkává s odporem a několik organizací proti němu prý vedlo kampaně, které argumentovaly tím, že jde o ponižující zvyk, který s sebou nese zdravotní rizika a porušuje práva žen. Kromě toho, tyto tradice prý také brání rozvoji země a měly by se odhodit.

Kmen Kreungů a chýše pro experimenty s chlapci

Rodiny v kambodžském kmeni Kreungů, v oblasti Ratanakiri, svým dcerám zhruba ve věku 13 let staví malé chýše určené k tomu, aby si do nich dívky zvaly chlapce, povídaly si s nimi a také sbíraly sexuální zkušenosti. Do chýší zvou jednoho chlapce za druhým tak dlouho, dokud si nenajdou toho pravého, se kterým chtějí strávit celý život. Je pouze na dívkách a jejich sympatiích, zda si s chlapci budou pouze povídat nebo přistoupí k intimním experimentům. Rodiče chtějí dětem dopřát volnost, podporují sex před svatbou a díky jejich benevolenci si dívky mohou samy rozhodnout o svém životním partnerovi. Chýše lásky dávají dospívajícím dívkám důvěru v jejich vlastní úsudek.

Zdroje:

Wikipedie: Polyandrie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz