Hlavní obsah
Cestování

Sigmund Freud se narodil v Příboře. Navštívili jsme jeho rodný dům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Epicwoman

Rodný dům Sigmunda Freuda v Příboře se v roce 2005 stal kulturní památkou a o rok později zde bylo zřízeno muzeum, ve kterém se nachází expozice Freudovy pravnučky Jane McAdam Freud.

Článek

Před odjezdem na dovolenou jsme hledali místo, které bychom cestou mohli navštívit. Když jsem na mapě našla Rodný dům Sigmunda Freuda v Příboře, měla jsem jasno.

Freud žil v Příboře pouze do tří let

Město Příbor v okrese Nový Jičín je známé hlavně jako Freudovo rodiště. Kromě rodného domu je po něm pojmenováno náměstí a nachází se zde také památník Sigmunda Freuda.

Sigmund Freud, psycholog, neurolog, zakladatel psychoanalýzy a třetí nejcitovanější psycholog 20. století se narodil roku 1856 v Zámečnické ulici, číslo popisné 117, do židovské, německy mluvící rodiny. Když byly Sigmundovi 3 roky, rodina se odstěhovala do Vídně. V rodném Příboře byl naposledy v 17 letech na prázdninách a prožíval zde nejsilnější zamilovanost svého života.

Před nastupujícím nacismem emigroval do Londýna, kde v roce 1939 zemřel.

Nacisté Freudovu psychologii považovali za zvrhlou a v květnu 1933 dokonce pálili jeho knihy. Freud to okomentoval následujícími slovy.

Jaké děláme pokroky! Ve středověku by mne byli upálili, dnes se spokojují s tím, že pálí moje knihy.

Kokainové experimenty

Díky tomu, že Freud experimentoval s kokainem, při jedné aplikaci zjistil, že tato droga má znecitlivující účinky, protože mu zdřevěněl jazyk. To si ověřil i na druhé osobě, kdy chtěl jednou pomoct asistentovi v nemocnici, kterého nesnesitelně bolely zuby, a po aplikaci kokainu problémy ustaly.

Úspěchu aplikace kokainu byli přítomni dva lékaři, kteří začali koku zkoumat a poté založili lokální anestezii. Protože se ale nikdy nezmínili o Freudově prvenství, úspěch místo něj sklidili právě tito lékaři.

Slavnostní otevření muzea

Město Příbor v roce 2006 rodný dům koupilo a díky rekonstrukci jej uvedlo do původní podoby z 19. století. Při příležitosti 150. výročí Freudova narození 27. května 2006 bylo v rodném domě slavnostně otevřeno muzeum. Otevření se účastnili Freudovi potomci včetně pravnučky Jane McAdam Freud, ale také tehdejší prezident Václav Klaus.

V tento slavnostní den byla současně odhalena sochařská reprodukce pohovky z londýnské ordinace.

Foto: Epicwoman

Pohovka Sigmunda Freuda byla vyrobena roku 2006 jako replika slavné pohovky z Freudovy londýnské ordinace.

Foto: Epicwoman

Jane McAdam Freud

Uvnitř domu se aktuálně nachází expozice s názvem Muzeum myšlení. Autorkou je Freudova pravnučka a výtvarnice Jane McAdam Freud. V každém pokoji můžete vidět umělecké instalace včetně cedulek s texty, kterými se snažila vystihnout základní myšlenky Freudových teorií. Slavnostní vernisáž se konala 10. září 2021 a Jane říkala, že tato výstava byla jejím snem.

Jane McAdam Freud zemřela po těžké nemoci ve věku 64 let 9. srpna 2022, za necelý rok po slavnostní vernisáži.

V Rodném domě Sigmunda Freuda si můžete projít jednotlivé pokoje a přemýšlet nad skrytým významem uměleckých instalací.

Foto: Epicwoman

Instalace v Rodném domě Sigmunda Freuda.

Foto: Epicwoman

Instalace v Rodném domě Sigmunda Freuda.

Po návštěvě muzea jsme zavítali také k památníku Sigmunda Freuda.

Foto: Epicwoman

Památník Sigmunda Freuda byl postaven roku 1969.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz