Hlavní obsah
Lidé a společnost

Výměna manželek: sociální dávky, nevěra a žádost o ruku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Ilustrační snímek.

Idylická Výměna manželek, spokojené děti a čistota v domácnosti je jako balzám na duši. Tentokrát byl vhled do českých domácností přesně takový, i když mouchy se najdou všude.

Článek

Konečně jsme měli možnost vidět dvě rodiny, kterým alespoň z mého pohledu není moc co vytknout, natáčení zvládly s grácií, zásadní věci v rodinách fungují a nikdo nemá z ostudy kabát před celým národem. Určitě bychom našli věci, které by se daly vylepšit, ale tentokrát jde o drobnosti.

Život na dávkách rodině vyhovuje

První rodina, která se divákům představila, žije v pronajatém bytě v Broumově. Petra (26) je na mateřské a Marian (25) je už pět let nezaměstnaný, protože v regionu je prý těžké sehnat práci. Právě nezaměstnanost tatínka je nejprobíranějším tématem šestého dílu 16. série Výměny manželek. Ale o tom až později. Pohodáři Petra a Marian, kteří spolu vychovávají Kateřinku (5) a Nikolku (3), tvoří harmonický pár již od 13 let.

Škraloupem v druhé rodině je nevěra

Druhým párem, který nám naservírovala oblíbená reality show, je Pavlína (34) a Pavel (40) z Dlouhé Loučky na Olomoucku. Se svými dětmi žijí ve vlastním domku, už patnáct let pracují jako dělníci v jedné firmě, takže jsou pořád spolu a někdy díky tomu zjišťují, že už si skoro nemají co říct. Pavlína s Pavlem mají dvě děti, Nikol (12) a Matyáše (10). Matyáš má prý ADHD a musí mít vždy poslední slovo. To štve Pavla a kvůli tomu v rodině vznikají spory. Pracovitý pár má za sebou oboustrannou nevěru, které lituje.

Petra je pilná a Pavel spokojený

Vyměněná manželka Petra se hned na začátku Výměny prezentuje jako schopná a pracovitá maminka, která je zvyklá už od ranního kuropění kmitat, a tak má brzy uklizeno, ustláno a dokonce i navařeno. Pavel si pochvaluje, že Petru nemusí do činností v domácnosti popohánět a je spokojený, že to u nich funguje i bez Pavlíny. Výměna v Dlouhé Loučce byla pohodová a obešla se bez konfliktů. Ani Matyáš mi nepřipadal abnormálně zlobivý.

Výhrady Pavlíny k rodině z Broumova

Zatímco v Dlouhé Loučce vládne idylka, v Broumově Pavlína vnímá různé nedostatky, které si nenechává pro sebe. První připomínky míří směrem k dětské stravě. Marian tvrdí, že Kateřinka ze dne na den přestala jíst maso a ačkoliv dříve snědla vše, nyní normální jídlo odmítá a aktuálně preferuje smažené a nezdravé potraviny. Holky po večeři navíc hledají, čím by se dojedly. Přesto, že se to u Pavlíny nesetkává s pochopením a říká, že nezdravé jídlo by nemělo být základem jídelníčku, oceňuji, že do zvyklostí rodiny výrazněji nezasahuje.

Nejen strava dětí, ale také spánek má podle Pavlíny jisté nedostatky, které tkví v tom, že Marian holky uspává v ložnici a teprve po usnutí je přenese na gauč. Pavlína říká, že holky už jsou dost velké na to, aby usínaly samy a vzápětí dodává, že děti s rodiči pěkně cloumají, dostanou vše, co se jim zlíbí a také projevila obavu o to, aby Petře a Marianovi za chvíli nepřerostly přes hlavu. Prý by neškodila důslednost a častější používání slova ne.

Pravděpodobně nejdůležitější věc, kterou Pavlína řeší, je Marianova nezaměstnanost. Sám říká, že práci shání, ale zkrátka ho nikde nechtějí. Čas od času jde na brigádu, ale jde pouze o nárazovky. Pavlína navrhuje řešení v podobě přestěhování do jiného města, aby to měl s hledáním práce snazší, Marian si ovšem nedokáže představit, že by se odpoutal od své maminky a zbytku rodiny. V pořadu navíc zaznělo, že za peníze, které si vydělá rodina z Dlouhé Loučky, by Marian nevstal ani z postele. Nu což, každý to má zkrátka jinak.

Pavlína si pokládá otázku, jestli je to s prací v regionu vážně tak zlé, nebo jde pouze o výmluvy. Na to má Pavel na druhé straně po rozhovoru s Petrou jasný názor a já se s ním ztotožňuji. Pokud někdo nepracuje pět let a žije ze sociálních dávek s občasným přivýdělkem z brigád, jednoduše mu to takhle vyhovuje a pracovat nechce. Sama Petra říká, že rodině nic nechybí, jejich příjem se všemi sociálními dávkami činí asi 27 000 Kč a nijak je to neomezuje. Bodejť, čistá hlava a spousta času má své výhody.

Nevěra vedla k nedůvěře

Pavel na kameru přiznal, že před pěti lety, kdy pracovně trávil hodně času mimo domov, psal dívkám prostřednictvím seznamky. Pavlínu dokonce jednou podvedl a jak dodává, ona jeho také. Tím došlo k narušení důvěry přesto, že se mají rádi a věří, že vše zlé mají za sebou a jejich vztah už bude zalitý sluncem.

Obě rodiny mají odlišný styl života, s nímž možná mnozí z nás nesouhlasí. Každému vyhovuje něco jiného, ale o domácnost a děti je zde postaráno, což je v mých očích to nejdůležitější. Dříve jsme mohli několikrát vidět, že to není samozřejmost, a proto tuto Výměnu hodnotím víceméně pozitivně.

Za tento díl Výměny manželek, který skončil dojemnou žádostí Mariana o ruku Petry, jsem opravdu vděčná. Oběma zúčastněným rodinám přeji do budoucna hodně štěstí, spokojenosti a speciálně Marianovi úspěšné hledání vysněné práce.

Anketa

Máte raději idylickou Výměnu manželek nebo si libujete v konfliktech?
Rád/a sleduji Výměnu manželek, ve které funguje vše, jak má.
38,5 %
Bez konfliktů to není ono.
23,1 %
Výměnu manželek nesleduji.
38,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz