Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Brendon Grimshaw: Příběh muže, který proměnil opuštěný ostrov v nejmenší národní park světa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Camera Eye from UAE / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 2.0

Pohled na ostrov Moyenne

Také jste někdy snili o tom mít svůj vlastní ostrov? Angličan Brendon Grimshaw si tento sen splnil, když si koupil jeden ze 115 ostrovů na Seychelách. Místo prosperujícího turistického ráje z něj však udělal nejmenší národní park na světě.

Článek

Z redaktora Robinsonem

Brendon Grimshaw, který pocházel z Dewsbury v Yorkshiru a pracoval jako redaktor novin ve východní Africe, se v roce 1962 rozhodl strávit dovolenou na Seychelách. Tehdy ještě nevěděl, že to pro něj bude znamenat zásadní životní zlom.

Krása tamní přírody ho naprosto uchvátila. Místo ho přitahovalo natolik, že dostal nabídku ke koupi malého ostrova Moyenne o rozloze necelých 10 hektarů za cenu 8 000 liber (což je přibližně 238 tisíc korun). Grimshaw chvíli váhal, ale nakonec ostrov koupil.

Moyenne po všech stránkách splňoval atributy opuštěného ostrova. Nebyla tu žádná větší zástavba a divoká příroda si nekontrolovatelně vzala své. Vše bylo tak zarostlé, že kokosové ořechy z palem ani nedopadaly na zem, protože je zastavilo husté křoví.

Jedinými obyvateli ostrova byla rodina místního rybáře. Jeho syn, René Antoine Lafortune, se později stal Grimshawovým přítelem a spojencem v projektu zaměřeném na proměnu ostrova. Grimshaw se na Moyenne definitivně přestěhoval v roce 1973 a následujících 40 let zasvětil péči o tento jedinečný kus přírody.

Dvojici mužů se posléze přezdívalo Robinson Crusoe a Pátek, neboť svým izolovaným způsobem života připomínali stejnojmenné hrdiny z knihy Daniela Defoea.

Jak se zanedbaný prales proměnil v tropický ráj

Společně s Lafortunem začali ostrov kultivovat. Ručně vysázeli kolem 16 tisíc nových stromů, z nichž některé vyrostly do výšky 21 metrů. Zároveň vybudovali síť přírodních stezek o délce téměř 5 kilometrů. Říká se, že oba pracovali až 12 hodin denně. Bohužel, v roce 2007 Lafortune zemřel na malárii a Grimshaw na zbytek prací zůstal sám.

Péče o vegetaci mezitím prospěla biodiverzitě rostlin, včetně těch endemických (nyní na Moyenne rostou přibližně 2 třetiny všech endemických druhů na Seychelách). Grimshaw však věnoval pozornost také místní fauně. Díky němu se na ostrově zabydlelo přibližně 2 tisíce nových druhů ptáků a domov zde našlo i 120 ohrožených želv obrovských.

Láska k přírodě byla silnější než peníze

Grimshaw stárnul a neměl žádné děti, jimž by ostrov mohl odkázat. Proto se postupně začali objevovat bohatí investoři, kteří o něj měli zájem. Byl mezi nimi dokonce saúdský princ s nabídkou 50 milionů dolarů, ale Grimshaw všechny odmítl a prohlásil:

Nechci, aby se ostrov stal prázdninovou destinací pro milionáře, ale národním parkem pro všechny.
Brendon Grimshaw

Jeho sen se oficiálně naplnil v roce 2009, kdy se se souhlasem seychelského ministerstva životního prostředí ostrov Moyenne stal nejmenším národním parkem na světě.

Poslední přání

O tři roky později, v roce 2012, Grimshaw zemřel – bylo mu 87 let. Přál si tichý pohřeb v blízkosti přátel a byl pochován na ostrově vedle svého otce (jenž tu s ním později žil) a dvou neznámých pirátů, kteří ostrov obývali cca v 18. nebo 19. století.

V závěti uvedl, že ostrov Moyenne má zůstat „místem modliteb, míru, klidu, relaxace a poznání pro Seychelany a návštěvníky všech národností, barev a vyznání“ a odkázal ho neziskové organizaci Moyenne Island Foundation Society, jíž sám založil.

Závěr

Brendon Grimshaw nám zanechal nejen nádherný ostrov, ale i důležité poselství o ochraně přírody a naplňování svých snů. Jeho život ukazuje, že nikdy není pozdě začít novou kapitolu a že i zdánlivě malé činy mohou mít obrovský dopad na svět kolem nás – i když začínáme jen s malým kouskem země uprostřed oceánu.

Grimshawův příběh inspiroval mnoho lidí po celém světě. V roce 1996 vydal knihu „Zrnko písku“, v níž popsal své spojení s Moyenne. Jeho neobyčejný život se stal také námětem několika dokumentárních filmů, z nichž poslední natočil Simon Reeves těsně před Grimshawovou smrtí.

Dnes ostrov Moyenne láká návštěvníky z celého světa, kteří obdivují jeho krásu a vzdávají hold Grimshawovu odkazu. V duchu jeho vize zůstává ostrov minimálně zastavěný – nachází se zde pouze dům pro správce, malá restaurace a muzeum. Ochranářské aktivity, jež Grimshaw započal, i nadále pokračují s cílem udržet a rozvíjet unikátní biologickou rozmanitost, kterou svým celoživotním úsilím vytvořil.

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v anketě nebo v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Anketa

Co byste udělali, kdybyste si koupili vlastní ostrov?
Vybudoval/a bych tam luxusní resort a začal/a podnikat.
0 %
Ostrov bych si nechal/a jako soukromý ráj pro sebe a svou rodinu.
62,5 %
Pozval/a bych přátele a společně bychom si užívali ostrovní život.
0 %
Založil/a bych tam ekologickou rezervaci a chránil/a přírodu.
37,5 %
Naložil/a bych s ním jinak, než je uvedeno v anketě.
0 %
Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz