Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak smích zlepší vaše zdraví i mezilidské vztahy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Juliescribbles / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Podle statistik se 4leté dítě směje přibližně 300krát denně, kdežto průměrný 40letý dospělý pouze 4krát denně. Smích přitom výrazně podporuje naše zdraví i mezilidské vztahy. Pojďme si tedy připomenout, proč bychom si ho měli dopřávat častěji.

Článek

Smích v těle spouští samoléčebné procesy

Intenzivní smích vyvolává mohutné otřesy bránice, čímž stimuluje činnost mnoha orgánů a svalů. Zároveň s tím vyšle impuls do mozku, aby uvolnil hormony štěstí, což vede ke snížení adrenalinu a stresového hormonu kortizolu.

Po fyzické stránce tedy smích přispívá k:

  • posílení imunity – zvyšuje tvorbu protilátek proti infekčním nemocem jako jsou nachlazení nebo chřipka, ale i protilátek likvidujících rakovinotvorné buňky;
  • okysličení těla – při smíchu do sebe dostáváte více kyslíku než při běžném dýchání;
  • podpoře činnosti srdce a cév – podle japonské studie mají lidé, kteří se nesmějí, až 1,21krát vyšší riziko srdečních onemocnění než ti, kteří se smějí každý den;
  • redukci tělesné hmotnosti a posílení břišních svalů a ramen – minuta intenzivního smíchu dokáže spálit stejný počet kalorií jako 15minutové cvičení;
  • utlumení bolesti – při sledování komedie snášeli účastníci průzkumu bolest lépe než při sledování dokumentárního pořadu.

Humor tedy napomáhá vybudovat zdravý a odolný organismus. Navíc je to lék, který si můžete dopřát kdykoli a zdarma. Proč tedy kromě drahých tabletek občas nevyzkoušet i pozitivní přístup? Stačí si jen vyhledat vhodný zdroj zábavy a „léčba“ může začít.

Foto: Eskarína / leonardo.ai

Děti se smějí často a spontánně. Ale i v dospělosti je důležité umět se uvolnit

Ulevuje od stresu a je klíčem k dlouhověkosti

Už F. X. Šalda prohlásil, že „smích je sportem duše“. A jelikož fyzické zdraví úzce souvisí se zdravím duševním, je nezbytné umět se odpoutat od každodenních starostí a stresu. Smích je pro tento účel dokonalým nástrojem, neboť se s ním pojí pocity radosti, míru a sounáležitosti.

Za těmito pozitivními asociacemi stojí samotná evoluce. Už naši předkové považovali smích za přátelské gesto – projev toho, že jim od protistrany nehrozí žádné nebezpečí. A dodnes ho tak vnímají i některé druhy zvířat.

Není proto divu, že se vědci přiklánějí k názoru, že smích je jedním z faktorů přispívajících k dosažení dlouhověkosti. Až vás tedy příště zachvátí výbuch smíchu, můžete zkusit hádat, jak moc jste si právě prodloužili život.

Smích lidi spojuje

Kdo by vydržel se škarohlídem, který si jen neustále stěžuje? Jistě raději dáte přednost veselejší společnosti. Proto smích funguje také jako sociální tmel. Navíc je až 30krát pravděpodobnější, že se budete smát s ostatními, než když budete sami.

Smích je zároveň nakažlivý – pokud se někdo ve skupině začne smát, zpravidla to rozesměje i ostatní. Je to tedy způsob, jak vnést více radosti do života sobě i okolí. Tento fenomén funguje všude, ať už se jedná o vztahy na pracovišti nebo s přáteli. Ještě více ho však oceníte v partnerství.

Dlouhodobá studie párů na Kalifornské univerzitě v Berkeley prokázala, že nejsoudržnější jsou páry, které se spolu smějí. Umět se zasmát i ve vypjatých situacích totiž pomáhá snáze překonávat konflikty. To vysvětluje, proč smysl pro humor bývá jednou z nejžádanějších vlastností při hledání protějšku.

Nejslavnější smíšci

Nebyl by to článek o smíchu, kdyby nepředstavil několik lidí, jejichž smích se dostal mezi nejvyhledávanější videa na Youtube. U českých diváků jednoznačně zvítězil smích Pavla Hartla, jenž byl hostem oblíbených zábavních pořadů:

V zahraničí se stal legendou také moderátor TV Boemerang, který se nedokázal ubránit záchvatu smíchu v živém vysílání, nebo španělský komik Juan Joya Borja (známý také jako El Risitas), jehož zajíkavý smích doprovází celou řadu internetových parodií. Držitelem rekordu za nejdéle trvající smích je však Etiopan Belachew Girma, který se vydržel smát 3 hodiny a 6 minut.

Závěr

Zamyslete se, co (nebo kdo) vás vždy spolehlivě rozesměje. Rovněž si zkuste vzpomenout, kdy jste se naposledy zasmáli opravdu od srdce a prociťte znovu ten okamžik. Cítíte tu radost?

Dobrý pocit je o to silnější, jestliže se vám podařilo rozesmát někoho, komu do smíchu vůbec nebylo. Pak jste totiž zaseli radost i do srdcí těch, kteří to v tu chvíli nejvíce potřebovali.

Po nějaké době si tuto úvahu zopakujte. V každodenním shonu se někdy stává, že radost a smích úplně vytěsníme, a to je ohromná škoda!

Pod článkem pak můžete zanechat komentář o tom, jakou roli hraje smích ve vašem životě a jak často si ho dopřáváte. Anebo můžete sepsat nějakou veselou historku či dobrý vtip – dozajista tím vykouzlíte úsměv na tváři nejednomu čtenáři.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz