Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Jak vypadá největší pavouk na světě? O rekord se dělí dva druhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rejean Bisson / www.pexels.com/cs-cz/foto/ruka-zvire-drzeni-chlupaty-3672148/

Žádný jiný tvor v nás nevyvolává tak rozporuplné pocity jako pavouci – obzvlášť, měří-li 30 cm. Enormní velikost zajistila titul největších pavouků světa hned dvěma druhům. Jak vypadají a kde se s nimi můžete setkat?

Článek

Maloočka (Heteropoda maxima)

Existuje několik desítek zástupců čeledi malooček, ale mezi největší z nich patří Heteropoda maxima (anglicky giant huntsman spider), jež zatím nemá český název. Ve volné přírodě se jedná o relativně málo prozkoumaný druh, který byl zdokumentován teprve v roce 2001. Jejím přirozeným domovem jsou hluboké jeskyně v Laosu.

Pozici rekordmana pavoučí říše jí zajistily její 30 cm dlouhé nohy (což je jako průměr velkého talíře). A jelikož patří mezi málo známé druhy, není vyloučeno, že se časem objeví ještě větší exempláře.

Foto: Petra & Wilfried from Germany / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Obří maloočka číhající na zdi jeskyně

Dlouhé tenké nohy zajišťují maloočce hbitost (dokáže vyrazit rychlostí až 1 m za sekundu). Jedná se tedy o predátora, který svou kořist aktivně pronásleduje a nestaví sítě. Živí se hmyzem, ale nepohrdne ani malými obojživelníky, ještěry, hlodavci nebo ptáky.

Samička je větší než sameček a někteří odborníci se domnívají, že samička po spáření samečka sežere, stejně jako to dělají ostatní druhy obřích pavouků. Při nedostatku potravy se však mezi sebou požírají bez ohledu na páření. Samice může naklást až 200 vajíček, která si zuřivě chrání. Délka života se pohybuje kolem 2 let.

Pokud se bojí, může způsobit kousnutí, které svou bolestivostí připomíná bodnutí včely. Rána je pak zarudlá a svědí. Častěji se však konfrontaci s člověkem vyhýbá.

Sklípkan největší

Tento druh sklípkana, latinsky nazývaný jako Theraphosa blondi, se pokládá za největšího pavouka mohutností svého těla. Rozpětí nohou činí běžně 28 cm (méně často 30 cm, což je stejné jako u maloočky), ale tělo může měřit až 12 cm a vážit 170 g. Jeho domovem jsou deštné pralesy Surinamu, Guyany, severní Brazílie a jižní Venezuely.

Jedná se o masivního hnědého pavouka s chlupatým zadečkem. Tyto chloupky jsou žahavé a sklípkan je umí vystřelit tak, aby se rozptýlily do vzduchu. Při dotyku způsobí nepříjemné svědění, vyrážku nebo alergickou reakci. Vdechnutí vyvolává kašel, bolest nebo otok hrdla.

Pokud vás sklípkan kousne, je to stejně bolestivé jako bodnutí vosy. Zuby má přibližně stejně dlouhé jako gepardí drápy, jak vysvětluje člen štábu BBC, který si vzal pavouka opatrně do dlaní:

Nepřátele někdy odhání také třením nohama o sebe, což vydává syčivý zvuk. Chlupaté končetiny zachycují vibrace z okolí, zatímco drápky na jejich konci zajišťují snadný pohyb po nerovném terénu.

Vzhledem k těžkému tělu a způsobu obrany se jedná o lovce, který zůstává na místě. Na kořist spíše vyčkává a k lovu nepoužívá sítě. Většinou požírá cvrčky, ještěrky a žáby, ale příležitostně si pochutná i na myších a ptácích (proto se v angličtině tento sklípkan nazývá goliath birdeater).

Samice se dožívají 3 až 6 let a často samečka po spáření sežerou (samečci se tedy většinou dožívají pouze pohlavní zralosti). Následně samička naklade přibližně 100 až 200 vajíček.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz