Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nejmenšímu kytovci na světě hrozí vyhynutí: Už zbývá přibližně 10 jedinců

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Paula Olson, NOAA / Wikimedia Commons / Public domain

Sviňucha kalifornská (známá také jako vaquita) je nejmenším kytovcem na světě. Její existence však visí na vlásku – podle odhadů zbývá z celé populace přibližně 10 jedinců.

Článek

Roztomilá zvířata, o nichž víme jen málo

Sviňuchy kalifornské dorůstají do délky 150 centimetrů, což z nich činí nejmenší mořské savce na světě. Váha se pohybuje od 30 do 55 kilogramů. Jedná se o plachá a samotářská zvířata – pokud se sdružují, tak pouze v malých skupinkách.

Nejraději plují v mělkých vodách do hloubky 50 metrů a nevadí jim ani vyšší teploty (přibližně do 36 °C). Loví menší ryby, hlavonožce a korýše. Kořist podobně jako ostatní kytovci vyhledávají sonarem, který používají také ke komunikaci a orientaci v terénu.

Fotografií a záznamů existuje jen poskrovnu – většina z nich je součástí televizních reportáží. Video z roku 2018 zachycuje jednu ze záchranných expedic:

Na pohled jsou sviňuchy roztomilé. Tělo mají šedé se světlým břichem, na prsních ploutvích a kolem tlamy je pak odstín tmavší. Díky charakteristickým skvrnám kolem očí se jim přezdívá mořské pandy (se kterými bohužel sdílí i míru ohrožení).

Co je příčinou raketového vymírání?

Sviňucha kalifornská se jako endemit vyskytuje výhradně v Kalifornském zálivu v Mexiku. Zároveň má relativně pomalý cyklus reprodukce. Samice je březí téměř 11 měsíců a porodí jen jedno mládě, které celý rok kojí. Pohlavní dospělosti potom tito kytovci dosahují po 3 až 6 letech.

To samo o sobě nevytváří ideální podmínky pro přežití, přičemž celou populaci negativně poznamenal především nelegální rybolov. Cílem rybářů je ulovit co nejvíce ryb zvaných smuha MacDonaldova, které jsou už také kriticky ohrožené. Jejich plovací měchýře jsou totiž vyhledávanou pochoutkou v čínské kuchyni, kde se jim připisují omlazující a afrodiziakální účinky.

Do tenatových sítí, kterými se smuhy loví, se však často omylem zamotají i sviňuchy. Ty pak umírají jako vedlejší úlovek. Udává se, že tento způsob rybolovu ročně připravil o život 7 až 15 % těchto živočichů.

Celková populace sviňuch kalifornských se v průběhu let drasticky snižovala:

  • v roce 1997 žilo cca 567 jedinců
  • v roce 2008 už to bylo zhruba 245 jedinců
  • v roce 2017 se populace skokově snížila na 30 jedinců
  • v roce 2024 se odhadovaný počet jedinců pohybuje okolo 10

Na světě existuje několik organizací, které se snaží ohrožené kytovce zachránit. Svou pomoc přislíbila i mexická vláda, přesto se pytláky stále nedaří odradit: cena za jeden kilogramový měchýř smuhy se totiž pohybuje od 20 000 do 80 000 dolarů, což je téměř srovnatelné s výdělky na nelegálním trhu s kokainem.

Závěr

Prognózy o přežití sviňuch nejsou příznivé a část vědců se už přiklání k tomu, že jsou odsouzeny k vyhynutí. Proběhla také celá řada pokusů o odchov v zajetí, avšak sviňuchy byly natolik vystresované, že musely být vypuštěny zpět do moře.

Je smutné, že doplatily na masový rybolov úplně jiného druhu, ačkoli vítězstvím by bylo přežití alespoň jednoho z nich. Dokud ale peníze budou pro lidstvo znamenat víc než život unikátních zvířat, musíme počítat s variantou, že původní biodiverzita Kalifornského zálivu se brzy stane pouhou vzpomínkou.

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz