Hlavní obsah
Věda

Neuvěřitelný objev: Vědci odhalili potomka nejstaršího pračlověka v Británii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay / Ai Generated Men Cave royalty-free stock illustration / Free for use & download.

Vědci objevili potomka nejstaršího pračlověka na území Velké Británie. Oba muže od sebe dělí přes 300 generací. Tento objev, založený na analýze DNA, odhaluje fascinující kontinuitu lidského pokolení.

Článek

Kdo byl „muž z Cheddaru“?

V roce 1903, v Goughově jeskyni v oblasti Cheddar Gorge v Anglii, byla objevena téměř kompletní kostra pravěkého muže druhu Homo sapiens, který byl podle místa nálezu pojmenován jako Cheddar Man. Tento nález se stal jedním z nejstarších známých důkazů lidské přítomnosti na britských ostrovech, datovaným do období 8 500–10 000 let před naším letopočtem.

Na základě analýzy kosterních pozůstatků vědci zjistili, že muž byl vysoký přibližně 166 centimetrů a vážil kolem 66 kilogramů. Zemřel pravděpodobně ve věku 20 let, ale příčina úmrtí je stále předmětem spekulací. Podle léze nad pravým okem se usuzuje, že byl buď zavražděn, nebo ho zahubila kostní infekce.

Foto: Photo by user:geni / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 (editováno)

Na lebce Cheddar Mana je u pravé očnice patrná léze od zranění či infekce

V období mezolitu byla Velká Británie ještě spojená s kontinentální Evropou. Cheddar Man, pocházející z kultury evropských lovců a sběračů, tedy mohl toto území osídlit bez nutnosti překonat moře. Jelikož se živil pouze sběrem plodů a masem ulovených zvířat, uvádí se, že trpěl také laktózovou intolerancí.

Výzkum DNA odhalil současného potomka

V roce 1996 provedli vědci z Univerzity v Oxfordu průlomovou genetickou analýzu. Pomocí mitochondriální DNA, která se dědí výhradně po mateřské linii, určili, že prehistorický lovec patří do haploskupiny U5. Tato genetická skupina skutečně vznikla v Evropě, takže spolehlivě potvrdila Cheddar Manův původ.

Vědci šli však ještě dál. Srovnali vzorky jeho DNA se vzorky současných obyvatel oblasti Cheddar Gorge a zjistili ohromující skutečnost: Adrian Targett, jeden z místních učitelů dějepisu, je přímým potomkem Cheddar Mana. To znamená, že Adrianova genetická linie vede nepřetržitě přes 300 generací zpět až k jednomu z prvních obyvatel Británie. Objev byl následně zapsán i do Guinessovy knihy rekordů.

Porovnání obou mužů ukazuje společné rysy

Tím však výzkum neskončil. V roce 2018 se vědcům díky analýze ostatků a DNA podařilo zrekonstruovat i podobu dávného lovce. Měl tmavou pleť, tmavě hnědé kudrnaté vlasy a modré oči. Přitom dříve se věřilo, že Evropané byli v té době běloši. Světlá kůže se ale vyvinula až později v důsledku adaptace na život v chladnějším prostředí – dokáže totiž pohltit více slunečního záření, které je nezbytné k produkci vitamínu D.

Model Cheddar Manovy tváře vnesl více světla i do jeho příbuzenského vztahu s Adrianem. Jakmile spatřil svého prapředka, ihned si všiml výrazné podoby nosu a očí. Porovnání obou mužů ukazuje následující video:

Závěr

Tento objev je připomínkou toho, že i přes tisíciletí změn a migrací zůstávají některé genetické linie nezměněny a čekají na své znovuobjevení. Příběh Cheddar Mana a Adriana Targetta je nejen vědeckým triumfem, ale také hluboce lidským příběhem o propojení minulosti a současnosti.

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz