Hlavní obsah
Internet a technologie

První AI moderátoři v Česku: Avataři Anna a Jan budou moderovat zpravodajství TV Brno 1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eskarína/leonardo.ai

Digitální moderátoři možná představují budoucnost televizního vysílání

Moderátoři vytvoření pomocí umělé inteligence už uvádějí televizní zprávy např. v Číně nebo Kuvajtu. V České republice tento trend poprvé představí regionální televize TV Brno 1. Digitální moderátoři přivítají diváky u obrazovek už 1. března 2024.

Článek

Moderátoři schopní pracovat 24 hodin denně

Ať už máme na umělou inteligenci (AI) a její raketový vývoj jakýkoli názor, říká se, že pokrok nezastavíš. Bylo jen otázkou času, kdy se její potenciál viditelně projeví i u nás. A tak 1. března 2024 v 18 hodin budeme moci poprvé zhlédnout vysílání regionální televize TV Brno 1 uváděné neživými moderátory Annou a Janem.

Hlavním důvodem je podle slov ředitele Pavla Doležala příležitost vyzkoušet v Česku něco nového:

Moderátoři i jejich hlasy působí hodně uvěřitelně, o tom je možno přesvědčit se již nyní v testovací verzi na webu, Facebooku i Tik Toku TV Brno.
Pavel Doležal

Snahou je zhmotnit moderátory tak, aby působili realisticky. K tomu je zapotřebí pracovat zejména na jejich gestech, mimice a projevu. Aby se vyjadřovali přirozeně, vkládají se do textu značky pro úpravu intonace, rychlosti a frázování.

Jan Kynčl, který se na tvorbě avatarů podílel, zároveň odhaluje budoucí vize:

V současné době máme k dispozici dva předdefinované hlasy, ale v plánu je vytvořit několik dalších moderátorských avatarů lišících se věkem, pohlavím či barvou hlasu.
Jan Kynčl

Někdy postavy vytvořené pomocí AI působí uměle kvůli své dokonalosti. To si však tvůrci v TV Brno 1 uvědomují a slibují, že hlasy avatarů budou zahrnovat i místní nářečí, které má z jejich úst zaznívat zejména v zábavných speciálech.

Jak české publikum uměle vytvořené moderátory přijme, zatím zůstává otázkou. V některých komentářích zaznívají obavy, že budou na diváky působit jako automat. Do jaké míry se podařilo avatary přiblížit realitě, můžete sami posoudit zhlédnutím videa s moderátorem Janem:

Výhodou takových avatarů samozřejmě je, že nikdy nezestárnou ani nezemřou a jsou schopni pracovat nepřetržitě 24 hodin denně. Právě díky těmto vlastnostem pronikli na televizní obrazovky i jinde ve světě.

Čína má svého AI moderátora už od roku 2018

Ačkoli boom zažívá umělá inteligence od listopadu 2022, v Číně strojové učení využila státní tisková agentura Xinhua k vytvoření digitálního moderátora jménem Qiu Hao už v roce 2018. Na rozdíl od českých avatarů byl však Qiu Hao vytvořen jako autentická simulace opravdového reportéra.

Náskok na poli digitálních technologií je dán tím, že Čína je domovem největších světových technologických společností s přibližně 800 miliony uživatelů internetu. Na druhou stranu je však její internet jedním z nejkontrolovanějších na světě a někdy se o ní hovoří jako o digitálním policejním státu.

V Kuvajtu pak předčítá novinky blondýnka Fedha a v Indii nedávno vytvořili moderátorku zpráv Sanu, kterou si pochvalují jako nádhernou, nestárnoucí a neúnavnou robotku schopnou uvádět zprávy několikrát denně v různých jazycích.

Zmíněné zahraniční moderátory můžete porovnat s těmi českými např. podle videa Tima Harrise, který zároveň představuje nástroj k vytvoření vlastního AI avatara:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz