Hlavní obsah
Věda

Tajemství psího polibku: Proč vám pes olizuje obličej a co to znamená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Autor: "Mike" Michael L. Baird / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 2.0 Generic license

Olizování obličeje je jedním z nejroztomilejších projevů náklonnosti mezi psem a člověkem. K tomuto něžně vyhlížejícímu gestu psa motivuje zejména vrozený instinkt a momentální nálada, ale může to naznačovat i pocit nervozity či potlačené agrese.

Článek

Prvotním spouštěčem je štěněčí instinkt

Mláďata vlků a divokých psů olizují tlamu své matky, aby ji přiměli k vyvržení potravy. Vyvržená potrava je totiž snadno stravitelná a pomáhá jim přejít z mateřského mléka na maso. Podobně štěňata psa domácího tímto způsobem naznačují, že mají hlad. A to i přesto, že v domácích chovech už se krmí kašemi a příkrmy. Pud k vyvrhování potravy je však natolik silný, že přetrvává i u plně domestikovaných psů.

Jestliže se vám tedy pes snaží vnutit svůj „polibek“, může to znamenat, že by si přál něco k snědku. Pokud na toto chování reagujete pozitivně, pes si to zapamatuje a použije toto gesto pokaždé, když od vás bude chtít něco získat. Pak už tedy nejde jen o pamlsek, ale může to být i pohlazení, chuť si hrát, nebo jen snaha upoutat vaši pozornost.

Tvář je pro psa rájem pachů

Psi uvolňují feromony z různých částí těla a tlama je jednou z nich. Proto si psi olizují tlamy nejen mezi sebou, ale pokoušejí se o to i u svých lidských pánů. Olíznutí úst vnímají jako identifikační pozdrav, při kterém okamžitě získávají informace o tom, co jste jedli, jakou máte náladu a jaký je váš zdravotní stav.

Jelikož potrava hraje u psů významnou roli, nepohrdnou ani zachycenými částečkami a zbytky. Proto psi tak rádi olizují ústa dětem – ty totiž bývají nepořádnými jedlíky, takže psi mají šanci olíznout z jejich tváře nejrůznější drobky.

Pes je také velmi čistotné zvíře, které rádo udržuje sebe i svou smečku v čistotě. Lízáním se snaží očistit váš obličej od nečistot a odumřelých kožních buněk. Pokud jste zpocení, slaná chuť potu psa přitahuje a může být rovněž důvodem k olíznutí.

Co se týče zdravotního stavu, psi dokážou vycítit probíhající onemocnění z chuti vaší kůže a slin, nebo z vůně vašeho dechu. Jestliže vám pes líže tvář příliš často, může to signalizovat zdravotní problémy v dutině ústní, infekci nebo ekzém.

Láska nebo jen smířlivé gesto?

Olizování obličeje může být také projevem úcty a podřízenosti. V psí říši je olizování často součástí ritualizovaného chování, které vyjadřuje podřízenost výše postavenému jedinci. Pes vám tedy olizuje obličej proto, aby vám ukázal, že respektuje vaši pozici „ve smečce“.

Ačkoli si lidé takové olizování vykládají zejména jako projev lásky a náklonnosti, podle odborníků se jedná spíše o smířlivé gesto – psi tím dávají najevo, že jsou přátelští a nemají v úmyslu zaútočit.

Se smířlivostí souvisí i snaha se uklidnit. Psi totiž lízáním obecně zahánějí stres. Nervózní, nemocní nebo znudění psi mají sklony se často olizovat, někdy až do té míry, že si tím sami ublíží. Podobně reagují na emoční a zdravotní stav svého pána. Pokud tedy na psa promluvíte naštvaným tónem, může se pokusit vás olizovat jen proto, aby vás uklidnil.

Foto: Autor: Autor: Jernej Furman / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 2.0 Generic license

Je vhodné zamyslet se nad důvody, které psa k olizování vedou

Olizování jako „polibek k propuštění“

Odborníci na psí chování uvádějí také násilný způsob olizování obličeje označený jako „kiss to dismiss“ neboli „polibek k propuštění“. Může se projevit u psů, kteří jsou úzkostliví a není jim příjemná blízká interakce s lidmi. Tito psi tak vyjadřují, že si přejí od daného člověka zachovat odstup.

Někteří psi používají olizování dokonce jako alternativu kousnutí. Tito psi se naučili, že kousat nesmí, a proto to nahrazují nadměrným olizováním. Takové chování odborníci označují jako „sublimované kousnutí“, tedy kousnutí, které je natolik potlačeno, že se změní v lízání bez kontaktu se zuby.

Psi se také mohou uchýlit k olizování obličeje ve chvíli, kdy chtějí přimět člověka nebo jiného psa, aby se něčeho vzdal. Pes tedy může například olizovat tvář dítěte jen proto, aby získal jeho hračku.

Je tedy potřeba pozorovat, jaké emoce olizování spouští. Pokud je pes ve stresu a snaží se vás nebo vaše dítě olizováním odehnat, poznáte to tak, že má rozšířené zorničky, stažený ocas, líže příliš silně a odvrací při tom hlavu, nebo celé tělo. V takovém případě je samozřejmě nejlepší nechat psa v klidu a dopřát mu dostatek prostoru.

Představuje olizování tváře zdravotní riziko?

Mezi lidmi většinou panuje přesvědčení, že psí sliny mají dezinfekční účinky, a tudíž je naprosto bezpečné, když vám pes olíže obličej. Tuto představu vyvolává skutečnost, že psi si olizují vlastní rány ve snaze je zahojit.

Veterinární poradkyně Judy Korman však tento mýtus vyvrací:

Psí tlama obsahuje kolem 600 druhů bakterií. Nikdy se nenechte olizovat od psa, který má sklony pojídat výkaly a mohl by do vašeho těla přenést choroboplodné zárodky. Olizování obličeje by se měli vyhýbat i lidé s oslabeným imunitním systémem nebo s alergií na psí sliny.
Judy Korman, DVM, veterinární poradkyně společnosti MYOS Pet

Zároveň dodává, že ačkoli riziko onemocnění po olíznutí psem není příliš vysoké, je důležité udržovat psí tlamu čistou. Neměli byste zapomínat na prevenci parodontálního onemocnění v důsledku přemnožení bakterií.

Jako prevenci doporučuje zejména:

  • denně čistit psovi zuby a dopřávat mu psí žvýkačky
  • dávat mu antiseptické kapky do vody a udržovat vodu čistou
  • předcházet tomu, aby pes požíral nebo olizoval výkaly
  • jednou za rok psa přivést na pravidelné čištění zubů k veterináři

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz