Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Věděli jste, že hvězdice chodí i po souši? Podívejte se, jak umí rozpohybovat stovky nožiček

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Akalanthis / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Hvězdice patří mezi nejznámější mořské tvory. Věděli jste ale, že umí i docela rychle chodit? Mají k tomu stovky malých nožiček, které je se strojovou přesností posouvají kupředu.

Článek

Život a anatomie hvězdic

Hvězdice patří mezi bezobratlé ostnokožce, podobě jako např. ježovky nebo sumýši. Vyskytují se ve všech oceánech, od teplých tropických vod až po chladné polární oblasti, a to jak na pobřeží, tak na mořském dně až 6 000 metrů pod hladinou.

V současnosti rozeznáváme přibližně 1 900 druhů. Nejmenší druhy měří pouhý 1 milimetr, kdežto ty největší přesahují 1 metr. Tvarem těla skutečně připomínají hvězdu – uprostřed je tzv. centrální disk, ze kterého vybíhají ramena. Počet ramen se pohybuje od 5 až do 50, takže hvězdice nemusí být vždy „pěticípá“. Ústa mají umístěná na spodní straně těla, přičemž řitní otvor je na hřbetu. Trávicí i pohlavní orgány se pak rozkládají až do ramen.

Zajímavostí také je, že většina hvězdic umí „vyplivnout“ svůj žaludek. Přichytí se ke kořisti a do žaludku ji lapí jako do vaku, načež ji mimotělně stráví. Přestože na první pohled vypadají mírumilovně, jedná se o predátory, kteří se živí škeblemi, ústřicemi či šneky, nebo se přiživují na mršinách.

Kromě toho jsou známé svými jedinečnými regeneračními schopnostmi, které se u některých druhů vyvinuly až do možnosti rozmnožovat se fragmentací (tzn. že při rozřezání těla vyroste ze zbývajících částí nový jedinec). Rozmnožovat se ale mohou i třením a dožívají se až 35 let.

Na pevnině připomínají stonožku

Zejména druhy žijící na mělčinách často vyplaví moře. Ačkoli se může zdát, že je hvězdice na souši odsouzena k záhubě, opak je pravdou. Ramena mají zespodu tyčinkovité panožky, které se pohybují na základě hydraulického systému. Hvězdice do sebe totiž nasává mořskou vodu, kterou následně rozhání vnitřními kanály po celém těle včetně panožek. Ty se natahují a smršťují, čímž vyvolávají pohyb kupředu.

Ve videu, které se šířilo na sociálních sítích, zachytil Zeb Hallock v říjnu 2012 hvězdici kráčející na pláži v Outer Banks v Severní Karolíně:

Jedná se pravděpodobně o hvězdici šedou (Luidia clathrata), která v průměru měří až 30 centimetrů. Rychlost pohybu se odvíjí od druhu hvězdice: některé se pohybují rychlostí až 1 metr za minutu, zatímco jiné za stejnou dobu urazí jen 15 centimetrů.

Jakkoli je tento způsob chůze fascinující, hvězdice z pobytu na souši příliš nadšené nejsou – uvádí se, že některé druhy vydrží bez vody maximálně 5 minut. Proto je autor videa a zbývající návštěvníci pláže ihned po natáčení posbírali a vrátili zpět do moře.

Mnoho organizací zabývajících se ochranou mořských živočichů však nedoporučuje brát hvězdice do rukou, pokud to není nezbytně nutné. Kontakt s člověkem v nich vyvolává stres, a pokud se pokusíme hvězdici od povrchu odtrhnout, může dojít k utržení panožek.

Závěr

Pohyb hvězdic je pro vědce velkou výzvou. Vše totiž komplikuje fakt, že mořské hvězdice nemají mozek. Co tedy všechny ty nožičky řídí? Zatím se zdá, že vnitřní procesy ovládá pouze nervový systém.

Celý mechanismus chůze je tedy stále předmětem výzkumu, ale mohl by mít velké využití v robotice. Jelikož panožky hvězdic reagují na vnější prostředí, mohlo by rozklíčování způsobu chůze dopomoci robotům k plynulejšímu pohybu v terénu.

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz