Hlavní obsah

Znáte pavouky se zadečkem ve tvaru sušenky Oreo? Staví si odolné nory, v nichž číhají na svou kořist

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jason Bond / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 3.0

Samice sklípáka druhu Cyclocosmia truncata

Sklípáci z rodu Cyclocosmia jsou proslulí placatým zadečkem ve tvaru disku, jenž mnohým připomíná razítko nebo sušenku Oreo. Unikátní jsou však nejen svým vzhledem, ale i důmyslným způsobem lovu a obrany před predátory.

Článek

Fascinující vzhled a způsob lovu

Název rodu Cyclocosmia pochází z řečtiny a znamená doslova „ozdobený kruhem“. Na kulatém zadečku je patrná i kresba, která většinu lidí okamžitě upoutá. Vyvolání estetického dojmu ale není jejím cílem – kromě maskování slouží diskovitý útvar především jako špunt nebo štít k ucpání nory, jež si tito pavouci vyhloubí.

Zabarikádování doupěte vlastním zadečkem však není jediný způsob, jak odradit predátory. Další bariéru tvoří poklop, jenž si sklípák vytvoří u vstupu do nory. Ten ho pak chrání nejenom před vnějšími vlivy, ale zároveň slouží i jako šikovná pomůcka při lovu. Pavouk pod ním totiž může číhat, dokud se kořist dostatečně nepřiblíží, a poté bleskurychle vykouknout, aby ji polapil a zatáhl hluboko do jámy.

Některé druhy přitom povýšili konstrukci svých nor na skutečné inženýrské umění – stěny doupěte vystýlají pavučinami, čímž výrazně zvyšují jejich odolnost. Stejným způsobem pak zpevňují i poklop tvořený zeminou.

Nejpozoruhodnější je však využití pavučin pro vytvoření flexibilních pantů, které umožňují snadné otevírání poklopu. Pavučina kolem víka navíc slouží jako sofistikovaný systém včasného varování – přenáší k pavoukovi i ty nejjemnější vibrace způsobené pohybem potenciální kořisti v blízkosti nory.

V současnosti vědci rozlišují celkem 10 druhů sklípáků rodu Cyclocosmia, přičemž většina z nich obývá oblasti Číny a Thajska.

Vzácný sklípák čínský (Cyclocosmia ricketti)

Nejvíce diskutovaným druhem je sklípák čínský, jehož délka se pohybuje kolem 3 centimetrů. Číňanům připomíná disk na jeho zadečku měděnou minci. O existenci pavouka se zmiňoval i farmakolog dynastie Tang Chen Cangqi v roce 739 našeho letopočtu, podle něhož dokáže tělo pavouka údajně vyléčit vředy, gangrénu i zhoubné nádory.

Jako mnoho jiných tvorů je tedy tento sklípák vyhledávanou součástí tradiční čínské medicíny. Samotný pavouk prý není jedovatý, přesto jeho kousnutí může být bolestivé.

Ve volné přírodě je ale vzhledem k jeho velikosti a maskování téměř nemožné ho spatřit (od roku 2000 bylo takto nalezeno pouze 8 exemplářů). Častěji se proto chová v zajetí, kde se jeho cena na různých e-shopech pohybuje v přepočtu na české koruny kolem 2 až 5 tisíc, ačkoli Wikipedie uvádí, že se jedná o natolik vzácný druh, že se jeho cena v roce 2021 vyšplhala až na 3 860 dolarů (tzn. cca 87 500 Kč).

Závěr

Sklípáci z rodu Cyclocosmia jsou fascinujícím příkladem evoluční dokonalosti v říši bezobratlých. Jejich unikátní adaptace – od diskovitého zadečku po sofistikované lovecké techniky – dokazují, že i relativně malí tvorové mohou disponovat pozoruhodnou inteligencí a vynalézavostí.

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v anketě nebo v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Anketa

Co vám připomíná kresba na zadečku pavouků z rodu Cyclocosmia?
sušenku Oreo
75 %
razítko
25 %
minci
0 %
starobylý mayský symbol
0 %
hlavu sršně
0 %
něco jiného (uvedu v komentáři)
0 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz