Hlavní obsah
Aktuální dění

Byl jmenován zmocněnec pro euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Euro v Česku

Petr Zahradník

Vláda se stále nedokáže dohodnout na postupu v otázce přijetí společné evropské měny

Článek

Vláda Petra Fialy (ODS) není jednotná v postoji ke společné evropské měně a neliší se tak od předchozích kabinetů, které rovněž nechtěly stanovovat konkrétní kroky anebo rovnou termín přijetí společné evropské měny.

Vláda Petra Fialy při vědomí svého nejednotného postoje se rozhodla odsunout toto téma na příští volební období, ale vyřešit do té doby plnění většiny ekonomických kritérií, které musí samotnému přijetí předcházet, protože to nejsou kritéria pouze pro přijetí společné evropské měny, ale také obecná kritéria zdravých veřejných kritérií a jejich dlouhodobé udržitelnosti, především ve vztahu k důchodovému a zdravotnímu systému.

I díky projevu prezidenta Petra Pavla se v otázce přijetí eura velice aktivizoval STAN, konkrétně ministr Dvořák, který do klidu vládní koalice nyní hodil tzv. vidle a jmenoval svého zmocněnce (neplést s koordinátorem) pro vstup do ERM II a poté do eurozóny. Jmenovaným zmocněncem je v ekonomické obci velmi kladně hodnocený Petr Zahradník, člen NERV, řadu let je člen EuroTeam při Evropské komisi a dříve studoval v Belgii a Anglii.

ODS samozřejmě krok nelibě nese a plánuje dohodovací řízení a vyvození dalších důsledků takového kroku bez předchozí konzultace s ostatními členy vlády.

Nám nyní nezbývá než debatu na vládě sledovat a dále veřejnosti vysvětlovat přínosy a náklady společné evropské měny tak, aby se ve veřejném prostoru nadále nešířily euromýty a pouze ony náklady.

Anketa

Jste pro přijetí eura?
Ano
41,5 %
Spíše ano
0,5 %
Nevím
0,3 %
Spíše ne
0,6 %
Ne
57,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1940 čtenářů.

Zdroje:

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/euro-jmenovani-zmocnence-petr-zahradnik.A240205_100133_ekonomika_blp

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/zmocnencem-pro-euro-se-stal-ekonom-zahradnik-jmenoval-ho-ministr-pro-evropske_2402051025_ava

https://www.komora.cz/personal_profile/petr-zahradnik/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Martin Dvořák

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz