Hlavní obsah
Finance

Fotbal? Jedině euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Fotbalový míč

Fotbal je globální fenomén a jako takový je rovněž otázkou velkého byznysu, který přináší.

Článek

Fotbal je nejsledovanější a nejmasovější sport na světě. Zároveň se kolem něho točí velký byznys ohledně sázek, reklamy a samotných prodejů hráčů za částky, které jsou velké jako rozpočty některých ministerstev našeho státu.

Nebudeme si nic nalhávat, nejlepší fotbal se hraje v Evropě. Ta je tak snem spousty hráčů i z jiných kontinentů díky kvalitním soutěžím, trofejím a taky tučným výplatám. Nejčastěji se k nacenění hráčů používá cena uváděná společností Transfermarkt. Nikoho moc nepřekvapí, že uvedené sumy jsou v eurech. To platí i pro země, které nemají euro jako svou oficiální měnu.

Stejná je situace i v Česku. V poslední době je tuzemský fotbal na vzestupu, a to se promítá i do častějších přestupů hráčů z naší ligy do zahraničí na západ. Samozřejmě jsou přestupové částky placené logicky v eurech. Místa těchto hráčů jsou pak doplňována novými fotbalovými talenty z našich mládežnických kategorií anebo také hráči z jiných soutěží. Nijak neobvyklé v poslední době nejsou přestupy hráčů z Norska do Česka. Jedná se o země, které euro oficiálně nemají, a přesto výsledný transfer probíhá v eurech.

Náš fotbalový svaz a reprezentace dostávají peníze od společností FIFA a UEFA podle výsledků na mezinárodních turnajích, jako například nyní postupem na Euro 2024. Nepřekvapí, že v eurech.

Naše ligové týmy inkasují také peníze za účast a následné výsledky v evropských pohárech, opět v eurech.

V bankách to mile rádi smění na koruny za určitý poplatek nebo zajímavý kurz.

Pojďme pomoct našemu fotbalu, ale i sami sobě. Přijměme euro, ušetříme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz