Hlavní obsah
Finance

Drahá hypotéka? S eurem by byla levnější

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Úrokové sazby

Řada Čechů se potýká s drahými splátkami hypoték a zlevnění se příliš neděje. V zahraničí, ale situace může být dost odlišná.

Článek

Česká národní banka letos nadále postupně snižuje úrokové sazby, v současné chvíli je základní sazba na 4,25 %, což by se mělo projevit nižšími splátkami hypoték a úvěrů domácností a podniků. Ovšem realita je jiná a reálná výše úroků je až o 1 % výše a zlepšení je v nedohlednu.

Při pohledu k našim sousedům se nabízí docela zajímavý kontrast. Polsko i z důvodu politikaření ve vedení centrální banky udržuje vysokou základní úrokovou sazbu na úrovni 5,75 %. To je ještě výše než u nás v tuzemsku. Odlišná situace je u našich sousedů, kteří platí eurem. ECB na svém posledním zasedání snížila úrokovou sazbu na 3,25 %. To je nižší než naše úroveň a zároveň například v Německu je dlouhá praxe, kdy je reálná výše úroků u hypoték a úvěrů i lehce pod základní sazbou ECB. V případě Rakouska a Slovenska je vždy těsně nad ní.

Větší trh a konkurence vede k nižší inflaci a nižším nákladům na financování, jak ukazuje praxe z Evropy v posledních letech. Zlevněme si život a přijměme euro.

Zdroje:

https://www.cnb.cz/cs/menova-politika/br-zapisy-z-jednani/

https://zpravy.kurzy.cz/785962-polsko-centralni-banka-opet-nechala-sazby-beze-zmeny-3-10-2024/

https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2024/html/ecb.mp241017~aa366eaf20.cs.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz