Hlavní obsah
Aktuální dění

Kteří kandidáti ve vašem kraji jsou pro euro?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Euro v Česku

Dnes a zítra budou Češi volit krajská zastupitelstva. Stejně jako u každých voleb i u těchto krajských iniciativa Euro v Česku uspořádala mezi kandidáty průzkum ohledně jejich postoje k přijetí eura. Drtivá většina z odpovídajících byla pro.

Článek

V letošním průzkumu do krajských voleb jsme oslovili všechny kandidáty na prvních až deseti místech kandidátek relevantních politických subjektů, kteří měli přehledně dostupné kontaktní údaje. Celkem to bylo 326 kandidátů v 8 krajích. Vzhledem k tomu, že během průzkumu začaly v některých krajích povodně a tamní kandidáti často z řad starostů a zastupitelů měli plné ruce práce, ukončili jsme průzkum předčasně a neproběhl tak v Moravskoslezském, Jihomoravském, Olomouckém, Libereckém a Zlínském kraji.

V našem průzkumu nakonec odpovědělo 119 respondentů, přičemž 79 % z nich bylo pro euro. Nejvíce odpovědí se nám podařilo získat v Královehradeckém kraji, kde odpovědělo přes 53 % dotázaných, naopak nejméně na Vysočině, kde odpovědělo jen 20 % dotázaných. Největší podíl pro eurových kandidátů byl v Pardubickém kraji a nejmenší v Ústeckém kraji. Kompletní přehled zobrazuje následující tabulka.

Foto: Euro v Česku

Krajský přehled

Při pohledu na výsledky podle jednotlivých subjektů jsme se zaměřili na ty, kteří v krajích kandidují samostatně, nikoliv v koalici. Suverénně nejvíc pro eurových kandidátů mají Piráti, kteří také nejvíce odpovídali, a to včetně doprovodných komentářů. Nejméně pak odpovídali kandidáti za ANO 2011, od kterých jsme dostali odpověď jen ve 4 případech. Pro euro nebyl žádný kandidát na samostatné kandidátce ODS.

Foto: Euro v Česku

Subjekty v krajích

A proč jsme se rozhodli provést průzkum i v krajských volbách, i když krajská zastupitelstva nemají na přijetí eura přímý legislativní vliv? Důvody jsou dva. Za prvé: Krajští zastupitelé jsou významné politické funkce s vlivem uvnitř vlastních politických subjektů i na celostátní politiku, a především na občany. Jelikož je přijetí eura celospolečensky významný zásah, který se dotkne každého člověka přímo, považujeme za důležité, aby voliči věděli, jaké stanovisko k tomu má jím zvolená osoba, která ho reprezentuje na jakékoliv úrovni. Za druhé: Vzhledem k nedostatečné přípravě vlády potřebujeme využívat všechny příležitosti k připomenutí tohoto důležitého tématu.

Nyní se pojďme podívat na jednotlivé kraje i se všemi komentáři kandidátů:

Jihočeský kraj

V Jihočeském kraji stojí za povšimnutí, že na náš průzkum neodpověděl na náš dotaz nikdo z hnutí ANO, ani ODS. Dvě místní koalice jsou pro euro, jedna proti, jedna neví.

Foto: Euro v Česku

Jihočeský kraj

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji nereagovaly hned 4 subjekty. Všechny místní koalice jsou však pro euro. Raritou je i jediná kandidátka za hnutí ANO z celého průzkumu, která by podpořila euro, ovšem až bude vhodná doba.

Foto: Euro v Česku

Karlovarský kraj

Královehradecký kraj

V tomto kraji bylo nejvíce odpovídajících kandidátů pro euro. Z dotázaných nereagoval pouze nikdo z hnutí ANO. Složité je rozklíčovat názory koalice Silní lídři pro kraj.

Foto: Euro v Česku

Královehradecký kraj

Pardubický kraj

V Pardubickém kraji jsou jednoznačně pro euro Piráti a Starostové. Větší otazník budou budit kandidáti na společné kandidátce ODS a TOP 09, kdy lze předpokládat, že pro budou ti z TOP 09. Pokud budete chtít mít jistotu, můžete na hlasovacím lístku kroužkovat. Zakroužkovat ale může maximálně čtyři kandidáty. Pokud jich zakroužkujete více, přičte se hlas celé straně a preferenční hlasy platit nebudou.

Foto: Euro v Česku

Pardubický kraj

Plzeňský kraj

V Plzeňském kraji se ozvalo málo pro eurových kandidátů. Bezvýhradně pro jsou opět jen Piráti a Starostové.

Foto: Euro v Česku

Plzeňský kraj

Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji hojně odpovídali Piráti. Z deseti oslovených jich poslalo svou odpověď sedm, všichni ve prospěch eura. Komplikované to budou mít voliči koalice Spolu, proto jsme tu oslovili hned 21 kandidátů, mezi kterými jsme našli 4 pro euro, které můžete kroužkovat.

Foto: Euro v Česku

Středočeský kraj

Ústecký kraj

Pokud chcete euro, nemůžete v Ústeckém kraji volit ODS, ANO, ani Stačilo. O SPD a dalších pseudovlasteneckých stranách nemluvě. Dobrou zprávou je, že kromě Pirátů je pro i celá řada kandidátů regionálních uskupení.

Foto: Euro v Česku

Ústecký kraj

Vysočina

Poslední v abecedním pořadí krajů je Vysočina, kde nám reagovalo nejméně respondentů. Pro eurových subjektů je tu pomálu, nespletete se u Pirátů a nebo dvou místních subjektů zahrnující starosty.

Foto: Euro v Česku

Vysočina

Iniciativa Euro v Česku provádí podobné průzkumy před každými volbami. Letos to byly hned troje – senátní, krajské i evropské. Mezi zajímavými analýzami je i virtuální hlasování parlamentu o přijetí eura, které jsme mezi politiky uspořádali předloni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz