Hlavní obsah
Finance

Stát by měl jmenovat Národního koordinátora pro euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Euro v Česku

Pravdou je, že post Národního koordinátora pro euro nebude v současnosti ani populární, ani příliš žádaný a bez nadsázky může jít často i o zdraví. Bez něj se ale neposuneme dál.

Článek

Česko se vstupem do EU zavázalo přijmout euro. Ačkoliv současná vláda jeho přijetí nemá ve svém programu, je potřeba pokračovat v přípravách a konat všechny nezbytné kroky, které povedou k tomu, aby Česko bylo na vstup do eurozóny připraveno co nejdříve. Proto je žádoucí po pěti letech absence znovu jmenovat Národního koordinátora pro euro, který bude mít agendu přípravy Česka na přijetí společné evropské měny na starosti.

Proč je Národní koordinátor pro euro potřeba?

Česko je ekonomicky připraveno přijmout euro. Opakovanou mantrou v českém prostoru je, že euro můžeme přijmout teprve „až to pro nás bude výhodné“. Avšak vzhledem k propojenosti faktorů ovlivňujících schopnost české ekonomiky operovat v prostředí jednotné evropské měny a k dalším omezením hodnotících kritérií nelze stanovit jejich konkrétní „dostačující“ hodnoty ani sestavit složený ukazatel ekonomické připravenosti pro přijetí eura. O připravenosti pro přijetí eura tedy nerozhodnou odborníci, nýbrž politici. Proto by měla reagovat vláda. Její programové prohlášení sice obsahuje dva související body, ale bez jmenování Národního koordinátora pro euro nelze efektivně eurovou agendu řídit.

Příprava přijetí eura se počítá na roky a rozhodně nelze stihnout v řádném funkčním období jedné vlády. Proto je potřeba tuto činnost aktivně zahájit bez zbytečného odkladu. Začít až ve chvíli, kdy padne politické rozhodnutí přijmout euro by bylo pozdě, protože by se vzhledem k tlaku příprava chystala ve spěchu a s nedostatkem času. Výsledkem špatné přípravy pak může být růst primárních nákladů, zdražování, dalších negativních dopadů pro českou ekonomiku a nespokojenost voličů.

Kromě legislativní a technické přípravy je primárně potřeba dbát na zvyšování informovanosti ve společnosti. K tomuto účelu vláda potřebuje jedno odborné koordinační místo, mluvčího i prostředníka pro styk s veřejností, firmami a médii. Tímto koncepčním krokem je možné snížit dezinformace a související radikální názory ve společnosti, které by jinak mohly vyústit v negativní politické dopady.

Nejen z těchto důvodů je potřeba znovu jmenování Národního koordinátora pro euro, který bude popsaná očekávání naplňovat.

Úkoly Národního koordinátora pro euro

  • Koordinovat společenskou i institucionální přípravu na případné přijetí eura.
  • Být kontaktním místem státní správy pro otázky přijetí eura.
  • Moderovat objektivní, kultivovanou a seriózní veřejnou debatu o výhodách a nevýhodách členství v Eurozóně.
  • Předsedat Národní koordinační skupině pro zavedení eura a jejím pracovním skupinám čímž zajistí diskusní platformu pro odborně-politickou debatu.
  • Konsolidovat zahraniční zkušenosti, obzvlášť Slovenska a Chorvatska.
  • Připravovat informace, analýzy, strategie a doporučení vládě.

Hlavním úkolem národního koordinátora bude obnova celospolečenské i odborné debaty na národní úrovni. Do role jejího moderátora se tak zprostředkovaně dostane stát. Druhým hlavním úkolem vyplývajícím z hlavního úkolu bude příprava Česka na přijetí eura, a to ve všech oblastech – společenské, ekonomické, legislativní i technické.

Mezi prvními úkoly po jmenování do funkce musí být analýza aktuálního stavu. Ve spolupráci se všemi stakeholdery pak proběhne definice realistických cílů a způsobu jejich plnění, a to v první řadě těch, které nejsou vázány na samotné přijetí eura. Zároveň budou se stakeholdery vyjednána objektivní a měřitelná kritéria pro výhodné přijetí eura. Následně dojde k revizi Národního plánu zavedení eura v České republice z roku 2007, případně tvorba nové strategie.

O plnění úkolů bude Národní koordinátor informovat vládu ve stanovených intervalech i na vyžádání. Informace o činnosti budou dostupné rovněž veřejnosti primárně prostřednictvím internetu.

S ohledem na výše uvedené jsme připravili koncepci obsahující ekonomickou i politickou analýzu a výčet nezbytných kroků, kterou jsme nabídli všem politickým stranám a stakeholderům.

Výhody přijetí eura

  • Snížení transakčních nákladů firem o desítky miliard korun ročně. Tyto peníze by místo finančního sektoru zůstaly firmám pro investice a mzdy.
  • Snížení nákladů na obsluhu státního dluhu kvůli úrokovému diferenciálu koruny a eura zhruba o 40 mld. ročně.
  • Zvýšení transparentnosti cen a vyšší konkurence na trhu vedoucí k tlaku na snižování cen pro konečné spotřebitele.
  • Zvýšení konkurenceschopnosti českých firem díky zvýšení investiční atraktivity českého trhu a levnější dostupnosti peněz.
  • Snížení rizik spojených s ekonomickou krizí způsobenou dopady Covidu-19, zdražováním energií a válkou na Ukrajině ohrožujících více stabilitu menších měn než eura.
  • Tlak na pokračování klíčových ekonomických reforem směřujících ke zdravému rozvoji českého hospodářství.
  • Odhalení ukryté nelegálně získané hotovosti v korunách při potřebné směně na eura.

Nevýhody přijetí eura

  • ČNB částečně přijde o nástroj samostatné měnové politiky a bude se podílet na společné měnové politice eurozóny, což vyžaduje vyšší míru kompromisů a tlak na fiskální politiku.
  • Jednorázové náklady související s legislativní a technickou přípravou a provedením přijetí eura. Součástí opatření musí být i sociální aspekt zohledňující nutnost občanů zvyknout si na novou měnu, zaměření speciální péče pro ohrožené skupiny a zajištění, aby nedošlo k podvodům a neopodstatněnému zdražování.

Negativní aspekty lze částečně eliminovat dobrou přípravou a provedením přijetí eura právě pod taktovkou národního koordinátora pro euro.

A jaký je váš názor na přijetí eura? Hlasujte v anketě:

Anketa

Jste pro přijetí eura?
Ano.
20,5 %
Ne.
78 %
Nevím.
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15488 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz