Hlavní obsah
Finance

Zdražování přichází s korunou, ne s eurem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Euro v Česku

Česko má opět nejvyšší inflaci v Evropské unii. Přesto se Češi bojí, že s eurem bychom na tom byli ještě hůř, i když ve všech zemích s eurem rostly ceny méně.

Článek

Určitě jste pořád dokola slyšeli i vy, že s přijetím eura všechno zdraží. Pak vás možná překvapí, že tomu je přesně naopak. Ve většině zemích totiž po jeho přijetí inflace klesla. A ani nejmladší Chorvatsko na tom není jinak. Česká ekonomika i domácnosti si naopak připlácí desítky miliard ročně kvůli falešnému strachu. Provedli jsme analýzu vývoje cen v zemích před a po přijetí eura. Její výsledky budou pro mnohé překvapením.

Pro účely analýzy jsme vybrali devět evropských zemí, které jsou nám ekonomicky nebo historicky nejblíže a také jsme přidali země, které odpůrci eura dávají často jako odstrašující příklad. U všech jsme vytvořili časovou řadu vývoje jejich inflace od roku 1993 do 2021 a sloučili do jedné tabulky, ve které jsou žlutě vyznačeny momenty přijetí eura.

Foto: Euro v Česku

Vývoj inflace ve vybraných zemích EU

Následně jsme stanovili sledované pásmo začínající 6 let před přijetím a končící 6 let po přijetí eura, které je v tabulce výše vyznačeno béžovou barvou. Z tohoto pásma byla vypočítána vždy průměrná inflace pro šestileté období před a po přijetí eura a tyto hodnoty jsme porovnali v tabulce níže. Proč zrovna 6 let? Protože euro existuje od roku 1999 Česko od roku 1993. Tento interval jsme použili i v opačné straně, abychom porovnávali stejná časová období. Díky rozdílným rokům, kdy jednotlivé země euro přijaly se zároveň eliminoval vliv hospodářského cyklu na inflaci. Některé země euro přijaly v době konjunktury, jiné v době krize, výsledek byl všude stejný. Ve většině zemích po přijetí eura inflace klesla.

Foto: Euro v Česku

Porovnání inflace před a po přijetí eura

Nejvíc z eura profituje Slovensko, kde po jeho přijetí inflace klesla ve sledovaném období na třetinu hodnoty, které předtím dosahovala s korunou. Ne jinak tomu bylo i v posledních dvou letech, kdy mělo nižší inflaci než my.

Ale i u ostatních zemí je v tabulce výše jasně vidět, že inflace po přijetí eura byla výrazně nižší než předtím. Jedinou výjimkou byla Litva, kde se inflace s přijetím eura příliš nezměnila. I to je však důkazem toho, že obava ze zdražování v souvislosti s eurem je zbytečná. V případě Litvy dokonce v roce přijetí eura ceny klesly o 1 %.

Do analýzy jsme logicky nezahrnuli Chorvatsko, protože je příliš brzo hodnotit. V každém případě od jejich přijetí eura mají po celou dobu nižší inflaci než my s korunou a jejich ekonomika na rozdíl od naší roste.

Je nejvyšší čas, aby se lidé přestali eura bát. Euro by naší proexportní ekonomice významně pomohlo. A z toho by prosperovali i zaměstnanci a spotřebitelé. S bořením mýtů ale musí začít pomáhat politici. Agendu eura by měl zaštítit stát. Proto by vláda měla znovujmenovat národního koordinátora pro euro, který by na základě faktů obnovil odbornou i společenskou debatu. Pomůže nám to a budeme bohatší.

Anketa

Jste pro přijetí eura?
Ano.
20,5 %
Ne.
78 %
Nevím.
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15488 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz