Hlavní obsah
Lidé a společnost

Muž, který nespal 264 hodin: Randy Gardner sice pokořil světový rekord, ale vybralo si to svou daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Začalo to jako školní projekt a skončilo to zápisem do Guinessovy knihy rekordů. Randy Gardner dokázal zdánlivě neuvěřitelnou věc, vydržel vzhůru 264 hodin v kuse. Později se to však podepsalo na jeho zdraví.

Článek

Spánek je klíčový pro naše fyzické i psychické zdraví. Optimálně bychom měli spát 7 až 9 hodin, jinak riskujeme, že se nedostatek spánku projeví negativně na našem zdraví. Spánková deprivace je schopná způsobit potíže s pamětí a soustředěním, malátnost, výkyvy nálad, může také vést ke zvýšení krevního tlaku, přibývání na váze, snížené imunitě i nižšímu libidu. Co se ovšem stane, pokud půjdeme do extrému a nebudeme spát i několik dní? V minulosti to vyzkoušelo několik lidí, ale asi nejlépe je popsaný případ tehdy 17letého studenta Randyho Gardnera.

Randy Gardner chtěl pokořit světový rekord

Na počátku 60. let 20. století se rádiový DJ Tom Rounds mohl pochlubit světovým rekordem, jelikož se mu povedlo zůstat nejdéle vzhůru v historii. Bez spánku vydržel neuvěřitelných 10 dní a dvacet hodin. Přestože se už v té době mluvilo o tom, že taková doba bez spánku by mohla být velmi zdraví škodlivá, našel Tom Rounds nového vyzyvatele. Tím byl v té době 17letý student Randy Gardner. Nápad trumfnout světový rekord se zrodil v hlavě jeho spolužáka a kamaráda Bruce McAllistera na sklonku roku 1963. Žáci potřebovali vymyslet projekt pro prezentaci na studentském veletrhu a Bruce přišel se skutečně neotřelým nápadem, překonat rekord v bdění. O tom, kdo se stane „pokusným králíkem“, rozhodl hod mincí. K Brucově úlevě to nebyl on, kdo musel zůstat vzhůru, úkolu se zhostil jeho spolužák Randy.

Školní projekt si dal za cíl zjistit, jaký vliv bude mít spánková deprivace na Randyho kognitivní schopnosti. Randy měl za úkol zůstat vzhůru tak dlouho, jak to jen půjde a Bruce se pasoval do role „výzkumníka“, který vše sledoval a zapisoval. Brzy však Bruce sám začal padat únavou, a tak po třech probdělých nocích přibrali do týmu dalšího kamaráda a následně i odborníka na spánek, profesora Williama Dementa. Celý projekt se nezamlouval Randyho rodičům, kteří měli o svého syna velký strach. Ani v té době totiž nebylo žádným tajemstvím, že nedostatek spánku má negativní účinky na lidský organismus. Nakonec ale nechali experiment proběhnout.

Experiment si vybral svou daň

Randy Gardner na sobě během pokusu pocítil nejrůznější účinky spánkové deprivace. Zažil výpadky paměti, měl problém se soustředit, byl náladový, objevila se u něj i paranoia a halucinace. Po celou dobu mu ostatní „nedali vydechnout“, kdyby si lehl, okamžitě by zavřel oči a spal. Tak byl Randy nucen například hrát basketbal nebo bowling. Skenování mozku později zjistilo zajímavý fakt, ačkoliv Randy bděl, jeho mozek „podřimoval“. Ačkoliv musel být nepředstavitelně unavený, dokázal 10. den experimentu porazit výzkumníka Williama Dementa v pinballu. Také výzkumníci vypozorovali, že se překvapivě jeho herní schopnosti při basketbalu zlepšily, ale také to mohlo být způsobeno intenzivním tréninkem. Kromě koly prý Randy neužíval žádné stimulanty. Dnes výzkumníci hovoří o tom, že Randy vydržel tak dlouho, protože mohl upadat do mikrospánků, které nebyly zaznamenány.

Světový rekord nakonec překonal, vzhůru vydržel dlouhých 264 hodin. Zpočátku se zdálo, že experiment nenapáchal žádné škody na Randyho zdraví. Nicméně později Randy Gardner přiznal, že po letech u něj došlo k tomu, že začal trpět nespavostí. Stále nedokáže spát déle než 6 hodin denně. V jednom rozhovoru uvedl, že toto období vnímá jako karmickou odplatu. „Přestal jsem spát. Nemohl jsem spát. Ležel jsem v posteli pět, šest hodin, spal jsem možná 15 minut a znovu se probudil. Pořád jsem si říkal, dobře, to půjde, změní se to, protože se mi zdá, že v důsledku, když se dostatečně nevyspíte, vaše tělo prostě řekne, jdeme spát. Ale nikdy se to nestalo.“

Rekord drží Robert McDonald

Časem se našli další odvážlivci, kteří Randyho rekord překovali. Dnes je jeho držitelem Robert McDonald z Kalifornie, který vzhůru vydržel 453 hodin. Během snahy o zapsání se do Guinessovy knihy rekordů zhubl a objevily se u něj problémy s pamětí. Nicméně se na něm spánková deprivace v dlouhodobém horizontu nijak negativně nepodepsala. Žádný další rekord v této „disciplíně“ už se ale konat nebude. Jelikož dnes už existují vědecké studie, které naprosto jasně ukazují na negativní dopady nedostatku spánku, bylo rozhodnuto, že rekordy v této oblasti už nadále nebudou monitorovány a zapisovány do Guinessovy knihy rekordů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz