Hlavní obsah
Jídlo a pití

„Penisová ryba“: Na první pohled sice vypadá nevzhledně, ale je to vyhlášená asijská delikatesa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: J. Patrick Fischer, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Penisová ryba sice nevypadá zrovna vábně, v Asii však na tuto pochoutku nedají dopustit. Kromě toho, že je vyhlášená svou delikátní chutí, považuje se i za afrodiziakum. Jak se tato lahůdka připravuje?

Článek

Nedávno média informovala o tom, že na argentinských a kanadských březích jsou k vidění tisíce „penisových ryb“, které byly vyplaveny na břeh. Ve skutečnosti se však nejedná o rybu v pravém slova smyslu, tvor s latinským názvem Urechis unicinctus je totiž mořský červ. Penisová ryba je jeho přezdívka, kterou mu lidé dali, jelikož se nápadně podobá mužskému údu. Bývá také označována i korejským slovem „Gaebul“. Dorůstá do délky 10 až 30 cm a dožívá se asi 25 let. Má světle růžovou až nahnědlou barvu. Žije na dně oceánu, ale někdy se stane, že jsou tito mořští červi vyplaveni na břeh během bouře. Jelikož tvor není všem lidem známý, často to způsobí rozruch, lidé si je fotí a snímky sdílejí na sociálních sítích.

Penisová ryba je známou asijskou pochoutkou

Zatímco v některých zemích světa vzhled tvora způsobuje údiv, a nikoho by ani nenapadlo jej jíst, v Asii je penisová ryba vyhlášenou pochoutkou. Nejen kvůli své chuti, také se má zato, že je to afrodiziakum. Často je k mání na jihokorejských, čínských či japonských trzích. Sehnat ji zde můžete po celý rok, ale sběr těchto podivně vypadajících mořských červů nejčastěji probíhá v období od října do února. Nejznámější oblastí jejich sběru je západní pobřeží Jižní Koreje, zde je moře mělké, což proces usnadňuje. I tak prý není úplně snadné tyto mořské červy najít a vykopat, vyžaduje to prý cvik, znalost sběru a šikovnost.

Ačkoliv bychom jí mohli přisuzovat masitou nebo slanou chuť, ve skutečnosti prý chutná sladce. Z tohoto důvodu je mnohdy podávána se slanou omáčkou, aby se chutě vyvážily. Omáčka k této pochoutce většinou obsahuje ocet s gochujangem (chilli pasta ideální k dochucení asijských omáček či polévek, pozn. red.) nebo také sezamový olej.

Čím větší, tím lepší

Říká se, že pro dosažení nejlepší chuti je vhodné omýt penisovou rybu slanou vodou. Pak prý vynikne aroma a chuť mořských plodů. Obvykle se tato delikatesa jí syrová, ale penisovou rybu můžete samozřejmě i tepelně upravit, skvěle prý chutná i grilovaná, posypaná solí a pepřem. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv z těchto dvou variant, doporučuje se začít tím, že z penisové ryby vyndáte vnitřnosti. Za syrova se podává nakrájená. Je také možnost nechat si ji nakrájet na kousky už přímo na trhu, ochotně vám vyjdou vstříc.

Pakliže byste si chtěli na této exkluzivní delikatese pochutnat v restauraci, platí, že čím baculatější a větší kousek, tím lahodnější prý tento pokrm je. Kromě omáčky si k němu ještě objednejte smaženou zeleninu. Pokud milujete chuť umami (základní pátá chuť, pozn. red), lze zakoupit penisovou rybu ve formě prášku, který se hodí k dochucení nejen asijských jídel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz