Hlavní obsah
Aktuální dění

Japonsko navyšuje své vojenské kapacity poblíž Tchaj-wanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Timothy Newman / Unsplash

Vzhledem k tomu, že Čínská lidová republika pokračuje v operacích proti Tchaj-wanu v tzv. šedé zóně, rozhodly se japonské síly sebeobrany navýšit své výdaje na obranu a rozšířit své kapacity na jihozápadních ostrovech Japonska.

Článek

Ostrovy Rjúkjú, z nichž největší je Okinawa, se rozprostírají od ostrova Kjúšú až po Tchaj-wan, důsledkem čehož by se potenciálně mohly stát součástí tchajwanského konfliktu. Čína na japonské vojenské úsilí v době rostoucího napětí ostře reagovala a Tokio obvinila z destabilizace regionu. Místní obyvatelstvo v souostroví Rjúkjú tak cítí obavy z toho, že se jejich domov opět stane frontovou linií pro obranu Japonska.

Jaké jsou širší souvislosti?

Vzhledem k tomu, že Čína pokračuje ve svém agresivním chování v asijsko-pacifickém regionu, rozhodla se japonská vláda jednat a navýšit jak rozpočet, tak kapacity národních sil sebeobrany. V prosinci 2022 Japonsko představilo největší posílení armády od druhé světové války a zavázalo se, že do pěti let zdvojnásobí svůj obranný rozpočet.

Případný konflikt na Tchaj-wanu je pro Tokio zdrojem mimořádných obav. V důsledku toho bylo v srpnu 2023 oznámeno, že Japonsko vybuduje na ostrovech Sakišima kryty proti výbuchům a ostřelování. Celkové náklady na projekt se očekávají ve výši 120 milionů jenů (zhruba 18,5 milionu korun).

Kromě úvah o zajištění bezpečnosti civilního obyvatelstva existují také snahy o rozšíření stávajících vojenských zařízení. Japonská vláda vybrala k vylepšení 14 letišť a 19 přístavů, z toho 16 zařízení na ostrovech Rjúkjú. Kromě toho byla v březnu 2023 otevřena nová základna na ostrově Išigaki na jihu Okinawy, pouhých 270 km od Tchaj-wanu.

Proč je to důležité?

Snahy o navyšování vojenských kapacit v této části Japonska lze považovat i za potenciální zdroj vnitrostátního napětí. Podle vládního průzkumu z roku 2023 o vnímání japonského bezpečnostního prostředí stále v celé zemi roste podpora japonských sil sebeobrany. Na otázku, zda mají z japonských sil sebeobrany dobrý dojem, odpovědělo 90,8 % respondentů všech věkových kategorií kladně. Největší podporu projevila zejména mladá generace ve věku 18 až 29 let, v níž 93,5 % respondentů uvedlo, že má z národních sil sebeobrany pozitivní dojem. Kromě toho 86,2 % respondentů uvedlo, že vzhledem k současné situaci ve světě hrozí, že bude Japonsko vtaženo do války. Zároveň však zůstávají ostrovy Rjúkjú kulturně a politicky vzdálené od hlavních ostrovů Kjúšú a Honšú a zejména na Okinawě existuje silné hnutí proti americkým vojenským základnám. Ty jsou negativně vnímány kvůli zhoršování životního prostředí a genderovému násilí. V důsledku toho by se na ostrovech Rjúkjú měla věnovat větší pozornost zjišťování veřejného mínění, týkajícího se rozšiřování kapacit japonských sil sebeobrany.

Tento článek je součástí brífinku Bezpečnostního centra Evropské hodnoty Indo-pacifik aktuálně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz