Hlavní obsah
Aktuální dění

Tchajwanský viceprezident a prezidentský kandidát na návštěvě USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels, Henry & Co

Tchajwanský viceprezident a kandidát Demokratické Progresivní Strany do prezidentských voleb 2024, William Čching-te Laj (賴清德), navštívil během své cesty do Paraguaye New York.

Článek

Zde se zúčastnil obřadu složení přísahy Santiaga Peñi. Návštěva proběhla bez větší pozornosti – Laj se setkal se zástupci tchajwansko-americké komunity a přednesl řeč na slavnostním obědě. Během zpáteční části cesty navštíví také San Francisco, kde je domluvené setkání s Laurou Rosenbergerovou, předsedkyní Amerického institutu na Tchaj-wanu (AIT), neziskové organizace provozované vládou USA, která zajišťuje neoficiální vztahy mezi Washingtonem a Tchaj-wanem. Přestože Tchaj-pej i Washington považují cestovní přestupy tchajwanských úředníků na americké půdě za rutinu, přítomnost Laje v USA vyvolala u úřadů Čínské lidové republiky (ČLR) hněv.

Uprostřed rostoucího napětí ve vztazích mezi USA a Čínou a mezi Tchaj-wanem a Čínou se Peking důrazně staví proti interakcím mezi představiteli USA a Tchaj-wanu, a hrozí násilnou anexí ostrova. Během posledních tří let Čína zintenzivnila své aktivity v šedé zóně kolem Tchaj-wanu. Významné interakce mezi Tchaj-wanem a USA slouží jako záminka pro Čínskou lidovou osvobozeneckou armádu (ČLOA) k zahájení vojenských cvičení v blízkosti ostrova, což bylo popsáno jako nasazení psychologické války proti Tchaj-wanu. Současně s mezipřistáním Laje v USA čínský úřad pro námořní bezpečnost oznámil, že vojenská cvičení se budou konat u pobřeží východního města Ningbo – asi 500 km severně od Taipei – po dobu tří dnů. Připomíná to simulovanou blokádu, kterou Čína uspořádala v dubnu jako odpověď na setkání tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen (蔡英文) s předsedou Sněmovny reprezentantů USA Kevinem McCarthym během mezipřistání v Kalifornii po její cestě do Střední Ameriky. Reakce ČLOA během Lajova přestupu byla ale podstatně tlumenější než v srpnu 2022, kdy Peking zahájil cvičení s ostrou palbou jako odsouzení návštěvy Tchaj-wanu tehdejší předsedkyní Sněmovny reprezentantů USA, Nancy Pelosi.

Proč je to důležité?

Do voleb zbývá téměř pět měsíců a William Laj v současnosti podle průzkumů veřejného mínění vede jako kandidát na prezidenta. Zatímco Laj se dříve nazýval „pragmatickým pracovníkem pro tchajwanskou nezávislost“, v současné době se snaží přesvědčit nejen domácí voliče, ale také příslušné zainteresované strany ve Washingtonu, že by byl stabilním partnerem schopným udržet status quo v Tchajwanském průlivu. Kvůli tomu může být tichá návštěva chápána jako snaha jménem Laje demonstrovat Washingtonu, že by se v případě zvolení vyhnul drastickým změnám v postavení Tchaj-wanu. Čínské ministerstvo zahraničí odsoudilo USA za umožnění Lajova přestupu v zemi, a tvrdilo, že „Čching-te Laj tvrdošíjně lpí na separatistické pozici za nezávislost Tchaj-wanu. Je to výtržník skrz naskrz.“ I přes jeho zvolení se tak vztahy mezi Tchaj-wanem a Čínou nadále naházet ve slepé uličce, kde se ocitly v roce 2016, kdy se prezidentkou ostrovního státu stala Cchaj Jing-wen, rovněž z Demokratické pokrokové strany.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz