Hlavní obsah
Názory a úvahy

Další peníze na důchody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Famm Vilém

Stařečci od řezbáře Oldřicha Unara z Poteče

Peníze se musí hledat od těch, co platí malé, či žádné daně.

Článek

Důchodci přišli o peníze, které měli dostat díky zvýšené inflaci prakticky proto, že stát peníze nemá. Nabízí se ovšem otázka jak to, že je má na nová americká letadla, když nynější gripeny (Saab JAS-39 Gripen) jsou zcela dostačující.

Stát nemá na důchody ani na svůj provoz. Zadlužuje se. Nedělá něco špatně?

Za socialismu jsme se učili, že společnost se od sebe liší tím, kdo vlastní výrobní prostředky. Je zde však ještě jeden důležitý faktor a tím je danění.

Víme, že prostředky jsou, ale my je nemáme, protože je prostřednictvím daní nevybíráme. Neumíme to? Jsme hloupí? Jsme někým navedení? Vše napovídá, že za tři je správně.

Dnes mnozí vzpomínají jako chybu zrušení super hrubé mzdy. Podle dnešních odhadů tak stát přichází o 150 miliard korun, další miliardy utekly zrušením EET (Elektronická evidence tržeb).

Díky zákonu, který nese zcela jasně stopy zločinného spolčení, přicházíme, a nejenom my, o velké peníze. Je uzákoněno danění firem v místě svého sídla. Ne tedy tam, kde se peníze vydělaly, ale tam, kde firma sídlí. Doufám, že už nyní chápete, jak mohly vzniknout daňové ráje. Jen z naší země je prý vyváděno na 500 miliard korun. Přesný stav neznáme. My jen víme, že firmy různými optimalizacemi vyvádějí další a další peníze. Kolik se jich úspěšně odklonilo však nevíme.

V ČR pracuje 5 194 000 lidí, což s průměrným platem 40 353 činí téměř 485 000 korun za rok (pro snadnější výpočet). Vyplacená částka je tak 2 519 090 000 000 korun.

Z republiky je přitom vyvedeno dalších 500 mld. Trochu velký nepoměr k tomu, co vyplaceno bylo.

Dalším smutným faktem je, že ani nevíme, kolik vlastně lidí naší republiky se zasloužilo, že takovýto balík se vytvořil a pak zmizel od nás bez užitku.

Tím, že se peníze daní, či spíše nedaní, jinde, my přicházíme o finanční prostředky, které by jinak byly na vyrovnaný státní rozpočet, a tedy i na důchody.

Zkrátka, naše malé elity jdou na ruku velkým elitám ze zahraničí a skutečnost je taková, jaká je.

Musí skončit doba čekání na zázrak. Jasně vidíme nulové myšlení elit ve prospěch nás všech. Konečně si musíme uvědomit, že doba nepřemýšlení skončila. My všichni musíme začít přemýšlet a hledat způsoby danění, abychom naši společnost opět postavili na nohy, a ne na hlavu, jako je tomu nyní. Ten, kdo dělá peníze, z toho nemá nic a ten druhý – chytřejší, pomocí různých fint a odklánění vyvádí od nás obrovské peníze.

Už okolo roku 1850 průmyslová revoluce zaváděla nové stroje. Dělníci je rozbíjeli, neboť jim stroje braly práci. Byl zde však i jiný důsledek. Veškerý zisk z nových strojů náležel majiteli. Dnes máme rok 2024, tj. 174 let poté s konstatováním, že se nic, ale pranic nezměnilo. Veškeré zisky jdou jen a jen majitelům. My se zase plácáme na nule.

Ano, zažili jsme i fakt, kdy zvýšená produktivita pomohla všem. Tak se stalo v roce 1968, kdy byly zavedeny volné soboty. Zvýšená produktivita práce se dokázala projevit 23 let po zničující válce. Od onoho roku uplynulo 56 let a my máme odcházet do důchodu v 65 letech a na obzoru na nás nyní začala vykukovat 70. Nehezká perspektiva.

České noviny 12. 3. 2023 uvedly „Produktivita práce v Česku za 30 let podle komory vzrostla o 84,6 procenta.

Pokud hledáte onu zvýšenou produktivitu, pak vězte, že mizí do zahraničí a nese jméno 500 miliard. Otázkou je kdo nás tak nestydatě obírá. Buďme však důslední. Nespokojme se jen se jmény firem. Měli bychom znát fyzická jména těchto vykuků, kteří se za jmény firem skrývají. Podívejme se jaké oni platí daně. Ano, naše společnost je nemocná a my jí musíme naordinovat revizi daní.

Na závěr si dovolím opět připomenout, že doba nepřemýšlení skončila, jinak budeme tam, kde jsme. Někdo danění zdánlivě zabetonoval natrvalo. My musíme z tohoto betonu, který nám nedovoluje se nadechnout, ven. Potřebujeme nová danění. Spravedlivá.

Nastává éra přemýšlení. Doba lenošného nemyšlení skončila. Elity se proto mají dobře, že přemýšlí. Tak i my musíme opustit sladké nemyšlení a čekání, že za nás a pro nás někdo něco dobrého vymyslí. Zamysleme se. Pečení holubi nám sami do pusy létat nebudou.

Potřebujeme správné danění na 111 %.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz