Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hledání míru pro Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Famm Vilém

Mír a válka

Držet mír a hledat soužití je naší povinností

Článek

Ano, v Evropě se válčí. Naše povinnost se musí obrátit k hledání a pak i udržení míru. NATO do zlomového roku 1989 mělo 16 členů. Nyní má dvojnásobek, měli bychom se tedy cítit dvakrát bezpečněji, ale pravda je jiná. Konflikt na Ukrajině narůstá a zcela vážně se hovoří o rozpoutání III. světové války. Použití nukleární munice k tomu zákonitě povede.

Nyní neustále umírají lidé, což vede ke zvyšující nenávisti. Konflikt jednoho dne skončí, ale ta hrozná nenávist bude přerůstat léta.

Je-li někde nějaká válka, nutně se nabízí otázka „Komu ku prospěchu?“ Může i ona narůstající nenávist někomu prospět?

Zamyslet se musíme všichni, nejenom ti, kterých se to napřímo týká. Tahle válka má dosah i na nás i my musíme udělat maximum, aby zabíjení skončilo a přišel trvalý, udržitelný mír.

Dovolil jsem si již dříve napsat, že problém máme hledat v prvopočátku konfliktu, či spíše hledat prvopočátek problému v minulosti. Pokud znesvářené strany k něčemu takovému dospějí, mají větší šanci věci řešit.

Budoucnost Evropy je taky ukryta v minulosti. Máme tu neutrální Švýcarsko (bez začlenění do EU) a Rakousko (začleněno do EU), ke kterým by se měly přidat nejlépe státy od Baltu k Jadranu, aby tak vznikl neutrální pás. Silně katolické státy Polsko, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko mohou ukázat sílu své víry a tuto neutralitu prosadit. Evropský mírový koridor, ke kterému se mohou přidat i jiné státy, oddělí Západ od Východu, za který budou ručit obě strany.

Mírový koridor se tak může stát tím, co Evropě vtiskne trvalou tvář.

Své konání, směřování, máme obracet od konfliktu ke spolupráci. Evropa má na dosah nepřeberné množství surovin právě z Ruska. Z tohoto pohledu můžeme pomoci k větší prosperitě, ze které mohou profitovat pak i obyčejní lidé.

Konfrontace přináší zdražení všeho, kdy o klidném a bohatém životě si necháme jenom zdát. Pokles zisků vede k prodlužování odchodu do důchodu a jak se můžete sami přesvědčit, tak se i děje. Kapři si svůj rybník nevypustí, své si zajistí cestou nejmenšího odporu, tedy na úkor důchodců.

Mír znamená prosperitu, válka bídu nás všech. Chci Evropu silnou a tou se stane jen pokud zde bude spolupráce namísto konfrontace. Je na Ukrajině předložit státoprávní model pro soužití všech Ukrajinců v jednom státě. Pokud zde jednání selže, musí se hledat další řešení.

Nemůžeme klást jen požadavky vůči Rusku i my musíme něco nabídnout. Myslím, že mírový koridor od Baltu k Jadranu má tu správnou váhu. Odměnou nám bude opět oboustranně výhodná spolupráce a mír pro Ukrajinu.

Hledejme mír na 111 % FAMM Vilém Strážnice 29. 3. 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz