Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česká republika v generálském sevření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Kontroverzní hledání prosperity přes vysoké platy generálů.

Článek

Žít v pravdě je krásný a ušlechtilý cíl. Dnešek České republiky je karikaturou svého stavu. Nejsme přeci banánovou republikou. Máme demokratické volby a z nich zákoně vzniklé řídící orgány. Je pro mne tedy otázkou, proč se námi zvolení představitelé nechovají jako správní hospodáři. Za peníze státu si kupují loajalitu špiček armády, policie, hasičů, celníků a vězeňské služby. Čím jiným než vyšším platem a prestiží je provázeno jmenování do generálské hodnosti.

ČR v letech 1998-2023 jmenovala 406 generálů. ČR má 10,67 milionů obyvatel. Daleko bohatší Švýcarsko s 8,776 miliony obyvatel nemá žádného generála a vše funguje víc než výborně.

My volíme politiky a oni by se měli zodpovídat nám, občanům voličům. Jsem tedy zvědav, jaké se nám dostane odpovědi. Myslím si, že nám budou muset nakonec něco říct, protože my se budeme tak dlouho dotazovat, až se to nakonec i stane.

Nejsou peníze na důchody a tady se vyhazují přímo oknem. Můžete namítnout, že ony důchody se tím nezachrání, ale co pravda? Co princip hospodaření? Proč se neučíme u Švýcarska?

Generálské funkce je přímo povinnost zrušit a vůbec i s vyšším jmenováním se musí šetřit.

Vedou nás správci, ne hospodáři. Jinak by se takhle nechovali. Spočítal někdo, o kolik nás tohle „hospodaření“ připravilo za ta léta peněz?

Nejhorší je však na celém fakt, že občané takhle se chovající politiky nemají možnost odvolat. Ano, až v nových volbách jim mohou vše spočítat. Tohle není správný přístup. V obyčejném zaměstnání zaměstnanci neustále hrozí propuštění, pokud se dopustí něčeho nekalého. Na zvolené politiky však máme jiný metr a přitom zde by měla platit přísnější pravidla. Zkrátka, chybí všeobecné referendum, pomocí kterého by tenhle stav mohl být napraven. Je zapotřebí změnit zaběhlé klišé.

Tím, že jsme se stali členy prestižního klubu zvaný EU, z nás úspěšné samo od sebe ještě nedělá. Pokud se nad naším stavem jen trochu zamyslíme, zjistíme, ba si musíme přímo přiznat, že zkrátka taháme za kratší konec, prostě hrajeme druhé housle. Pro mnohé jsme zkrátka kolonií uprostřed Evropy. Musíme si uvědomit, že ona dokonalost se skládá z řady dokonalých maličkostí. Jedním z nich je i hospodaření ve vztahu k jmenování generálů. ČR má přegenerálováno. Vzpomínal jsem bohaté Švýcarsko bez jediného generála. Jak je vidno, není je zapotřebí.

To, co se stalo v naší republice, je jen hloupost, či nějaký záměr?

Tuhle maličkost s generály je nutno řešit, chceme-li se stát úspěšnými. Není nadále možné nad takovým konáním zavírat oči. Prosperitu státu nám rozhodně nezabezpečí stovky dobře placených generálů. Ti se stali spíše naší přítěží.

Nemusíme dělat nic, vždyť kdo nic nedělá, nic nepokazí. Tak tohle si už nyní snad nemyslíte. Na tom, abychom se měli lépe, je nutno zapracovat činy dobrého hospodáře, tak se podle toho též chovejme.

Hledejme hospodáře na 111 % FAMM Vilém Strážnice 11. 4. 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz