Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zlato coby střípek blbé nálady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Blbou náladu do společnosti může vnášet i dávný prodej zlatého pokladu České republiky.

Článek

Zlato a blbá nálada? Možná si říkáte, že to celé myslím, jako vtip. Ne, nemyslím a není to tím, že někdo má hodně a jiný nic.

Všichni jsme ho tak nějak měli. Ano, mluvím o zlatém pokladu naší republiky. O našem zlatu, které se vytratilo do nicoty. Za působení guvernéra ČNB Josefa Tošovského v letech 1997-8 došlo k prodání 56 tun tohoto vzácného kovu. Smutným faktem zůstává prodej několika tun zlatých mincí údajně za cenu normálního zlata.

Nemusíte být expertem, stačí se jen poněkud rozhlédnout na internetu v dostupných informacích, abyste měli jasno. Lehce zjistíte cenu zlata a pak si zjistíte, jak jsou hodnoceny mince. Nebo můžete též porovnat cenu zlata a zlatých šperků. Ty obyčejné mají zpravidla trojnásobnou cenu, jakou byste zaplatili za prostou váhu kovu daného šperku. Pokud bude šperk mimořádný i jeho cena tomu bude odpovídat. U vzácných historických mincích je též odpovídající cena. Tenhle fakt nás pomalu a postupně zavedl do tenat blbé nálady.

Naši dědové (můj stařeček se narodil v roce 1882) v nové republice stvořili její zlatý poklad, který se též skládal z mincí. Mince byly prodány, dá se říci, zašantročeny. Tenhle fakt vadí nám mnohým, ale zde si dovolím klást důraz, že bychom měli znát seznam toho, co bylo zašantročeno. Hezky na internetu zveřejnit jejich seznam, každou minci, a to i té nejlevnější. Věřím, že jednoho dne se tak i stane a my se budeme moci podívat o co jsme vlastně přišli. Prozatím se tomu erár úspěšně vyhýbá, ale tato situace nevydrží věčně a my se dovíme pravdu. Máme na ni nárok. Musíme si uvědomit pravou hodnotu věcí. Prodej mincí byl svým způsobem zločin, který nebyl vyšetřován, a tudíž nedošlo ani k potrestání zodpovědných osob. Nebo není zodpovědný nikdo? Zlato našich předků nezpronevěřili ani ti zlí komunisté. Toho jsme se dočkali až v dnešní době, v nedaleké době. Je na čase s tím něco začít dělat, dokud je té blbé nálady jen trochu, jen nepatrně. Přehlížet fakta se nevyplácí, pak se může stát, že nám problémy přerostou, jak se říká, přes hlavu.

Naši předkové se opravdu na náš zlatý poklad skládali. Kdyby dnes vás někdo požádal, abyste přispěli na jeho znovuvybudování, nejsem si jist, zda tak učiníte. Za sebe musím říci, že já ne! Ani gram těmto správcům našeho majetku. O hospodářích o nich totiž hovořit nelze. Jsou to oni, kteří do naší společnosti zaseli zrnko blbé nálady. Jsou to oni, kteří ničí to dobré, co je dnes. Jejich pochybení lidé vnímají i když se dnes o jejich prohřešku nějak nemluví. Přijdou další pochybení a spolu s nimi i touhy po radikálním řešení. Malý požár lze snadno uhasit kbelíkem vody, pokud byl použit ve správný okamžik. Můžete namítnout, vždyť nehoří. Dovolím si jen upozornit, že problémy jsou od toho, aby se řešily. Blbá, zlatá nálada nejenom že čeká, ale i stojí za řešení. Konejme nebo bude konat ona.

Řešme blbou náladu na 111 %

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz