Hlavní obsah
Názory a úvahy

Každý konflikt má svůj prvopočátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Hledáním prvopočátku prvopočátku nalezneme řešení problému.

Článek

Každý konflikt má svůj prvopočátek

Všichni jsme byli, či jsme, součástí nějakého konfliktu, a to buď jako jejich účastníci, nebo pozorovatelé. Okolo nás se odehrává rozvod, hádka sousedů, bitka v hospodě či na fotbale a nyní nedaleko nás zuří válečný požár. Nyní si možná říkáte, proč věci naprosto nesourodé pokládám vedle sebe. Je to proto, že všechny mají jednu věc společnou.

Každý konflikt má svůj prvopočátek a pokud chceme danou věc řešit nejlépe, zapátráme v minulosti a hledáme, kdo nebo co nám dotyčnou věc polámalo, pokazilo.

Mnohé manželství se zachránilo, když se začaly rozmotávat staré křivdy. Účastníci pochopili chyby, které se staly, zjistili, že vše není ještě ztraceno.

Kdo chce problém řešit, ten má možnost se dobrat smírného řešení. Než se začneme zabývat válkou na Ukrajině, rád bych položil oběma stranám konfliktu otázku: „Máte zaplaceny emisní povolenky za každý vystřelený dělostřelecký granát?“

Tak jsem se otázal a nyní bychom měli počkat na odpověď a až pak pokračovat. Zeptal jsem se, protože chci, aby se mnou mluvili. Budou-li odpovídat mně, je to jen krůček k tomu, aby začali mluvit spolu. Musí si říct, co jim na tom druhém vadí. Musí začít hledat prvopočátek problému.

Nalézt prvopočátek problému je někdy věcí obtížnou, ale když nehledáte, stěží naleznete. My potřebujeme, aby na obou stranách zněla slova a ne zbraně.

Jistě, i já bych mohl ze svého pohledu jim podsunout, kde mohl začít problém narůstat, ale bylo by rozhodně lepší, aby si tyhle věci řekli sami a protože obě strany mlčí, pokládám otázku, která platí pro obě strany: „Kde vidíte prvopočátek konfliktu?“

Nemám dostatečný respekt, kterým bych obě strany posadil proti sobě za jednací stůl. Obracím se na vás a doufám, že má slova díky vám dorazí tam, kde je třeba.

Zamysleli jsme se nad prvopočátkem. Ten má též svůj prvopočátek. Prvopočátek prvopočátku je klíčem ke zdárnému řešení.

Tam někde malá křivda vyrostla ve větší. Dnešek se zdá být jasný a z minulosti si pamatujeme jen, co se nám právě hodí.

Začátek z mého pohledu je oslovení konfliktních stran, aby odpověděly na mé dvě otázky. Druhá zodpovězená otázka může být začátkem dialogu obou stran. My potřebujeme, aby spolu ti, co věci pokazili, je začali napravovat. Pokud nebudou spolu hovořit, budou nadále zbytečně umírat lidé.

Dnešní řešení, tak jako v jiných případech, musíme hledat v minulosti. Prvopočátky obou stran mohou být zpočátku rozličné. Věřím, že se nakonec doberou k faktu, či faktům, která pomohou vyřešit pro nás dnes neřešitelný stav.

Hledejme prvopočátek prvopočátku na 111 %.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz