Hlavní obsah
Finance

Spravedlivé důchody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Famm Vilém

Stařenky od řezbáře Oldřicha Unara z Poteče

Spravedlnost důchodů je nutné postavit na stejném přístupu pro všechny.

Článek

Mnozí se zaklínají spravedlivými důchody. Spravedlnost je zaměřena na výpočet důchodu, o kterém je tak diskutováno, ale o tom, co se děje s důchody po jejich přidělení, se již nemluví. Popovídejme si však nyní my.

Máte přidělený důchod. Na počátku roku přichází k jeho nominálnímu růstu (pokud tomu není i jinak v průběhu roku). Zde můžeme diskutovat, zda došlo k reálnému růstu, či snižování. Tak a jsme u kořene věci. Na malém příkladu si opět ukažme obojí.

Rok 1989 mzda 3169, důchod 1598 tj. 50,426 %.

Rok 1991 mzda 3792, důchod 2176 tj. 57,383 %.

Rok 2018 mzda 32051, důchod 12418 tj.38,744 %.

Vidíme nominální růst v korunách a procenta nám ukazují, že v roce 1991 šlo o reálný růst důchodu, zatímco rok 2018 nám předkládá reálný pokles důchodu. Tímto způsobem není důchodový systém spravedlivý. Právě % nám ukazují jasný stav věci. Pokud bychom se podívali na důchody od roku 1991 až po rok 2018, tak sledujeme jejich téměř neustálý pokles.

Stále spravedlivé mzdy chtějí např. soudci, či lékaři. Pokud se nemýlím, je to trojnásobek průměrné mzdy. Jak jednoduché.

Podobným principem se tedy má postupovat i v případě důchodů. Důchod bude spočítán dnešní klasickou formou a ta bude převedena na koeficient, kterým bude stanoven každý rok důchod podle vývoje průměrné mzdy.

Diskutujme o výši v % vůči průměrné mzdě. Známe výsledek socialistický i ten porevoluční.

Pro vysvětlení použiji ten nejjednodušší model. Koeficient 0.5, kdy průměrný důchodce dostane přesnou polovinu průměrné mzdy. Pokud v roce 2024 dosáhne průměrná mzda 44000 korun, pak průměrný důchod v následujícím roce bude 22000 korun.

Můžete namítat, že vše bude spočítáno o něco později. Je možné růst důchodu podle koeficientu posunout od, řekněme, 1. dubna každého roku.

Soudci ani lékaři nejsou určitě všichni odměňováni stejně. U důchodců tomu taky tak bude. Každý důchodce bude mít svůj koeficient. Bude mu stačit jen sledovat vývoj průměrné mzdy, protože ta spolu s jeho koeficientem mu určí, kolik bude brát.

Faktem zůstává stále stejné procento příjmu. Nejenom soudcům, či lékařům náleží spravedlivá odměna, ale i důchodcům, kteří se podíleli na výstavbě tohoto státu. Byli to oni, kteří svojí prací umožnili stálý příjem právě soudcům a lékařům, neměli by tedy býti opomenuti. Nemělo by platit, spravedlivý a spravedlivější. Nyní tomu tak je. Tenhle stav je nutné změnit. Všichni si zaslouží, aby i pro ně bylo použito stejného klíče. Spravedlivé důchody budeme mít, až bude jejich výše garantována právě osobními důchodovými koeficienty.

Důchodový koeficient, coby spravedlnost na 111 %.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz