Hlavní obsah
Lidé a společnost

Suchý únor může být i rozličný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Únor bychom neměli věnovat jenom boji s alkoholem, ale i s dalšími nešvary, které nás obklopují.

Článek

Tak nám opět probíhá suchý únor. Mnozí z nás si tak dokazují, že alkohol ještě není jejich pánem, neboť oni jsou nad alkoholem. Abstinence nám přináší i finanční úsporu. Za měsíc se přeci jen nějaké peníze zachrání na něco užitečnějšího.

Neradi mrháme prostředky a tady jsme obětovali jeden celý měsíc sice na výborný cíl, čímž je boj proti alkoholu, ale co ty další běsy, které jsou okolo nás? Všichni jste zajisté slyšeli o sedmi smrtelných hříších, kterými jsou pýcha, chamtivost, hněv, závist, chtíč, obžerství a lenost.

Únor by měl být rozličný, ne tedy jen protialkoholický. Nepít? Dobrá a co tak nekouřit? Sedli jste si někdy v klidu s kalkulačkou v ruce a snažili jste si spočítat kolik korun jste vyhodili oknem pokud kouříte jednu krabičku denně? Tento rok má 366 dní. Pokud vydáte za jednu krabičku 140 korun, za celý rok to bude 51 240 korun. Jeden vášnivý kuřák připravil svoji rodinu o tuto částku. Orientačně můžeme spočítat i částku za 50 let. Dříve dvacítka cigaret stála 4 koruny a nyní 140, to máme dohromady 144 : 2 = 72 (střed), takže 72 korun x 365 dní x 50 let = 1 314 000 korun.

Takhle můžete počítat i drogy, kde též jenom platíte a platíte. Hazard, ten je zrádný. Občas i něco vyhrajete, a tak se přestáváte chovat racionálně.

Tady se pohybují již velké částky, za které si může onen jedinec pořídit něco užitečnějšího a nebo je může investovat do rodiny. Krásná dovolená je vlastně díky nepodlehnutí nějaké závislosti.

Je zde například jedna závislost, která vás nic nemusí stát. Je jím hromadění věcí. Sbírat a zachraňovat vyhozené věci vás nemusí nic stát, ale ve skutečnosti vám též nic nepřináší.

Nakupování může přinášet finanční ztráty za zbytečné oblečení, boty a věcí dalších.

Závislost na čokoládě vám připraví řadu nepříjemných okamžiků a můžete mít i absťák, protože jste nedostali svoji tabulku čokolády.

I sportovní zápolení se může zvrhnout v nepříjemnou soutěž.

Workoholik svým naturelem může ohrozit i svou rodinu. Sexuální závislost se může zdát být někomu příjemná. Zkrátka všeho moc škodí.

Vyjmenoval jsem věci ze všech stran a pohledů. Chtěl jsem jen poukázat, co všechno nezdravé nás obklopuje a my bychom se neměli zaměřit jen a jen na alkohol. Rozličný svět nás láká, tak jej vměstnejme právě do toho února, ať tenhle jeden měsíc nám poslouží v boji proti našim běsům. My nejsme tak silní, jak se zdáme. Jakékoli závislosti se zbavit není vůbec jednoduché. Zkusil jsem na vás zapůsobit přes peníze. Místo alkoholu, či cigaret koupíte sobě či dětem nové kolo či brusle. Na slunný dvůr postavíte pod stan vířivku, kdy slunce samo se postará o ohřev vody a vy od jara do podzimu bude užívat domácí lázně. Místo svých několika piv si dáte jen jedno a to ne každý den. Ke všemu se ještě naučíte počítat. Tak počítejte s tím, že i rodina bude mít radost, protože vy jí budete moci něco nabídnout, pokud zatočíte se závislostí, která se vás snaží ovládnout.

Učiňme únor rozličný na 111 %

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz